Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-09-07

En dag med fokus på medeltiden

Mode, mat och musik- allt i medeltida stil. När barnens första medeltidsdag gick av stapeln så var det ett späckat schema eleverna i årskurs fyra fick ta del av. 
- Det är en upplevelse bara att vara här och vi har redan hunnit med massor, säger Ulrica Eliasson, lärare på Bockstensskolan.

Helena Karlsson och Josefine Svensson

Helena Karlsson och Josefine Svensson

På barnens medeltidsdag får elever i årskurs fyra prova på hur det var att leva under medeltiden. De får laga mat, lyssna på musik, träffa riddare, måla och mycket mer. Evenemanget är ett Skapande skola-projekt som genomförs i samarbete med Varbergs kommun, under arrangemanget Barnfestivalen, och Hallands kulturhistoriska museum.
Under dagen får eleverna möta riddare, musiker, hantverkare och andra medeltidsklädda personer, både på museet och runt om på fästningen.
- Vår klass har precis fått testa på att laga mat, så som de gjorde under medeltiden. De fick både tillaga och äta maten, vilket var väldigt uppskattat, säger Helena Karlsson, klasslärare på Furubergsskolan.

Eleverna får testa själva

Hennes klass har besökt museet tidigare. I våras fick de en rundvandring på fästningen och mycket fokus låg då på Bockstensmannen. Idag är det en annan upplevelse menar hon.
- Förra gången handlade det mycket om att lyssna för eleverna, idag får de göra. Att blanda praktiskt med teoretiskt känns som ett väldigt bra upplägg. Det här kommer att bli en minnesvärd dag för oss alla. Eleverna lär sig mycket genom att få testa på och skapa själva.
Hon är positiv till att eleverna får undervisningen utanför skolan.
- Att komma bort från skolans fyra väggar ger mycket. Det är bra för eleverna att vistas i andra sammanhang, träffa andra elever och lyssna på andra vuxna, menar hon.
Även om dagen är till för eleverna så har både Helena Karlsson och hennes kollega Josefine Svensson, lärare i textilslöjd på Furubergsskolan, lärt sig en hel del.
- För mig som inte är från Varberg så har det varit mycket nytt. Jag har lärt mig massor om staden och dess historia, säger Josefine Svensson.
- Och även fast jag varit här förut så tycker jag alltid att jag lär mer. Det finns alltid något nytt att snappa upp, säger Helena Karlsson.

*

*

En utvecklande dag för alla

Ulrica Eliasson arbetar som lärare på Bockstensskolan och har tillsammans med sin klass hunnit gå tipspromenad, dansat medeltida danser, lyssnat på musik och kikat på instrument.
- Vi har bara varit här i några timmar men vi har redan fått en häftig inledning och presentation av bland annat riddare och sedan har vi gjort två aktiviteter. Efter lunch så väntar arkeologi och kläder och spel. Vi ska arbeta med medeltiden framöver och detta har varit en bra start på det arbetet, säger hon.
Hon menar att det är en upplevelse att ha undervisning utanför skolan tillsammans med eleverna och att dagen är utvecklande för alla.
- Vi har flera barn i klassen som inte varit här tidigare så den här dagen är en väldigt bra idé. Dels lär de sig självklart mycket genom att vara här och dels så betyder det mycket för samanhållningen och klassen som grupp, säger hon.

* På bilden syns Ulrica Eliasson tillsammans med eleverna Filip Struxsjö och Nils Larsson och Martin från reenactment gruppen Albrechts bössor.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna