Sök

Det här inlägget är äldre än tre år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-03-14

Årets UF-mässa inspirerar både elever och lärare

När årets UF-mässa i Halland gick av stapeln fanns 176 företag från fem kommuner representerade i Sparbankshallen. Magnus Olofsson, lärare på Peder Skrivares skola, har åtta företag med på mässan.
- Den här dagen är en bra mötesplats som ger inspiration, både för lärare och elever, säger han. 

Magnus Olofsson och Emma Heed Södergren.

Magnus Olofsson och Emma Heed Södergren.

Den 1 september startade eleverna upp sina företag i Ung Företagsamhet. För eleverna handlar det om att, under drygt ett halvår, starta, driva och till sist avveckla ett företag. Under perioden får de möjlighet att utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. För många av eleverna är det UF-mässan som är målet.
- Syftet med denna dag är att eleverna ska ha ett mål och något att se fram emot , och arbeta för, i sitt arbete, menar Emma Heed Södergren, projektledare för event/skolinspiratör på Ung Företagsamhet Halland.

Mässan är dagens höjdpunkt

Under dagen så har det varit inspirationsföreläsningar för elever på högstadiet och gymnasiet och en grundutbildning för blivande UF-lärare. Men höjdpunkten med dagen är självklart mässan. I Sparbankshallen finns 578 elever från fem halländska kommuner och de tävlar i elva olika kategorier.
- Vi har en jury på plats som kommer att utse tre eller fyra nominerade i de olika kategorierna här idag. Juryn består av 64 personer som alla är viktiga för vårt näringsliv i Halland, berättar Emma Heed Södergren.
Under dagen är även elever och lärare från grundskolan inbjudna.
- Vi har UF-företag på några grundskolor i Halland men främst är de inbjudna för att inspireras och se vad de kan göra i framtiden. Flera av dem kommer ju att driva egna UF-företag om några år, menar Emma Heed Södergren.

Ser dagen som en final

Magnus Olofsson är lärare på Peder Skrivares skola och är UF-lärare för nio företag, åtta av dem finns med på dagens mässa. Han menar att eleverna ser eventet lite grann som ett slutprov eller en final.
- Eleverna har jobbat hårt inför denna dag och de har alla insett hur viktigt det är med planering. En nyhet för i år är att det inte finns några färdiga väggar i montrarna så eleverna har fått vara kreativa och hitta på egna lösningar där, och det är kul, säger han.
Han menar att eventet är ett bra tillfälle för eleverna att växa och våga ta för sig.
- Jag tror att det allra viktigaste idag mötena. Dels så får de möta juryn och dels så får de träffa andra UF-företagare från hela Halland. För mig och mina elever ligger inte säljandet i fokus idag utan det är mötet med andra, säger han.

Får se eleverna i helt andra situationer

Han har arbetat som UF-lärare i sex år och tycker att det är en trevlig variation till matematik och fysik som han även undervisar i.
- Som UF-lärare får man se eleverna i helt andra situationer än vad man är van vid. Det handlar inte om en kunskap som jag ska förmedla utan här ska de själva komma på vad de vill arbeta med och jag finns med som hjälp och stöttning. För mig är det givande. Att vara här idag ser jag mest som inspiration. Det är kul att gå omkring och prata med elever från andra skolor och höra hur de har tänkt kring sitt företag.
Magnus Olofsson är nöjd med dagen och tycker att det är kul att det sker i Varberg men han hade gärna sett att vinnaren i varje kategori hade utsetts på plats.
- Nu får eleverna vänta två veckor innan de får veta vem som vinner. Tidigare år har de fått beskedet samma dag som mässan. Men oavsett hur det går så har eleverna lärt sig väldigt mycket under den här perioden och de har presterat riktigt bra, säger han. 

Vinnaren i varje kategori kommer att utses den 22 mars.

Frida Eckegren Serholt

ikon

Senaste nyheterna