Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Uppstart MOA-mässa 2023

Planeringen inför MOA-mässan 2023 är i full gång. Arbetsgruppen för arrangemanget har träffat yrkesföreträdare och lärare för att gå igenom utvärderingen från årets mässa samt för att blicka fram emot nästa.

Martin Strömberg, Viktoria Struxsjö och Emil Biström

Martin Strömberg, Viktoria Struxsjö och Emil Biström

Den 29 mars 2023 är det dags för nästa MOA-mässa. Då kommer återigen Arena Varberg att förvandlas till en interaktiv lokal yrkesmässa där åttondeklassarna får testa på olika yrken.

- Vi startade upp med ett fysiskt möte i oktober och tack vare våra kloka medskapande företag och organisationer kan majoriteten av innehållet från tidigare års mässor återanvändas 2023. Det innebär att vi är arbetsekonomiska vad gäller varandras tidsåtgång, menar skola- arbetslivsutvecklare Viktoria Struxsjö, som internt och skämtsamt även tituleras mässgeneral.

Positiva resultat i utvärdering

För att kunna utveckla mässan görs bland annat en utvärdering med de besökande eleverna och medskapande aktörer. Emil Biström, verksamhetsutvecklare på förskole- och grundskoleförvaltningen, har ansvarat för att sammanställa resultaten från de båda enkätundersökningarna samt presenterat resultatet på uppstartsmötet.

- Utvärderingen visar på positiva resultat både utifrån elevenkäten och enkätsvaren från medskaparna. Resultaten är mer positiva i år än efter förra MOA-mässan.

Emil Biström berättar att elevsvaren visar att MOA-mässan har positiva effekter för en majoritet av eleverna gällande deras valkompetens, lärande och utveckling

- De flesta elever tycker att MOA-mässan var intressant, lärorik och meningsfull. MOA-mässan är en mötesarena där elever interagerar med yrkesföreträdare från olika branscher i Varberg och en tredjedel av eleverna menar att de fått nya tankar om sitt gymnasieval. Det tyder på att MOA-mässan har positiva effekter för helheten i den moderna arbetslivsorienteringen gällande både vidare studier och framtida yrkesval, säger han.

Uppstart MOA-mässan 2023

Uppstart med yrkesföreträdare

Meningsfullt för medskaparna

För mässans arbetsgrupp är utvärderingen viktig i arbetet med att förbättra arrangemanget och för att kunna omhänderta det eleverna upplever på mässgolvet. Totalt har 76 procent av alla elever som besökte mässan i maj svarat. Arbetsgruppen analyserar elevernas fritextsvar och ser vilka förbättringar som kan göras utifrån vad eleverna reflekterar över.

- Exempelvis har vi tagit till oss att en efterfrågad värld är Grön Näring och till nästa års mässa kommer vi att ha yrkesföreträdare från den branschen på plats, berättar Viktoria Struxsjö.

Även medskaparnas upplevelse av MOA-mässan 2022 är positiv. Lärdomar från den föregående MOA-mässan har dragits både vad gäller interaktionen med eleverna men också gällande organisering i form av genomförande och logistik.

- Framför allt är det roligt att mer än nio av tio medskapare anser att MOA-mässan är meningsfull för deras arbetsplats och bransch. Det visar på positiva sidoeffekter för MOA-mässan, det vill säga för Varberg och samhället som helhet. Det är en ”win-win” för deltagare, medskapare och arrangörer, säger Emil Biström.


Frida Eckegren Serholt
pedagogvarberg@varberg.se

publicerad:

Senast Ändrad: