Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2022-03-30

Fem veckor kvar till MOA-mässan 2022

Idag är det exakt fem veckor kvar till MOA-mässan, den lokala och interaktiva yrkesmässan för årskurs 8. Arbetsgruppen för mässan är redo och förväntansfulla.
- Äntligen kommer vi till mållinjen! Det här är första gången jag är med från start till mål och det ska bli så spännande att få uppleva mässan igen, säger Ajtene Pllana, studie- och yrkesvägledare på Bosgårdsskolan och Rolfstorps skola.

Ajtene Pllana, Gabriella Stjernberger och Jenny Andersson diskuterar MOA-mässan med Malin Wallman.

Det har hunnit gå tre år sedan den första, och även den senaste, MOA-mässan gick av stapeln. På grund av pandemin så har mässan ställts in två år i rad men nu, äntligen, är det dags igen.

- Det ska bli så kul att mässan äntligen kan genomföras. Den är viktig för eleverna, de får testa på nya saker och vidga sina perspektiv, säger Gabriella Stjernberger, studie- och yrkesvägledare på Ankarskolan och Almers skola. Tillsammans med Ajtene Pllana, studie- och yrkesvägledare, Jenny Andersson, biträdande rektor på Peder Skrivares skola, Viktoria Struxsjö, skola- arbetslivsutvecklare och Malin Wallman, skola- arbetslivsutvecklare så bildar de MOA-mässans arbetsgrupp som har träffats kontinuerligt under året för att planera dagen som har till syfte att stärka elevers valkompetens för vidare studier och yrkesval ytterligare.

Uppbyggda världar

MOA-mässan är en lokal mässa där elever i årskurs 8, i den kommunala grundskolan, får prova på och besöka uppbyggda världar hos olika branscher. Det är en mötesplats mellan skola och arbetsliv där eleverna får testa olika arbetsuppgifter för att stärka sin valkompetens, öka motivationen för lärande och sätta mål och drömmar för framtida studier och yrkesval.

- Jag tycker det är fantastiskt att se hur Varbergs arbets- och näringsliv sluter upp och bidrar till att ge eleverna möjlighet att få testa på och uppleva olika yrken på det här sättet. Det är jätteviktigt för eleverna att få möjlighet att prova på och få kunskap om olika yrken för att exempelvis kunna göra ett väl underbyggt gymnasieval, som är det val som ligger dem närmast, säger Jenny Andersson.

Ajtene Pllana, Gabriella Stjernberger och Jenny Andersson.

Som biträdande rektor på Peder Skrivares skola så vill hon lyfta ytterligare en sak till varför mässan är så viktig för eleverna i årskurs 8.

- Vi har märkt här på gymnasiet att under pandemitiden, när i princip allt varit inställt, så har det varit många omval från elever som valt fel program. MOA-mässan fyller en väldigt viktig funktion i att vidga elevernas kännedom om yrken och arbetsliv som kan bidra till att minska felval och avhopp, berättar hon.

Gör yrken mer konkreta

I år finns drygt 50 olika branscher och cirka 120 yrkesföreträdare på plats för att lotsa, lära och levandegöra ”en dag på jobbet” för 650 elever.

- Att vara en del av MOA-mässans arbetsgrupp är att vara en del av den kommunala verksamheten som ser till att elevernas valkompetens ökar. Det är nytänkande och kreativt samt givande och roligt att få vara med i arbetet med mässan. Det ger mig som studie- och yrkesvägledare fler möjligheter att prata vidare med eleverna och deras upplevelse kring val av yrken och arbetsliv, säger Ajtene Pllana.

Studie- och yrkesvägledarna berättar att de efter den förra mässan märkte att det var nya typer av frågor som dök upp i de enskilda samtalen med eleverna.

- Under samtalen så diskuteras det ofta vägar till ett yrke som de testat på under mässan. MOA-mässan gör yrkena mer konkreta för eleverna och breddar deras yrkesförråd. Jag ser fram emot MOA-mässan men även samtalen efteråt med eleverna, för att höra vad de tar med sig därifrån, säger Ajtene Pllana.


Frida Eckegren Serholt
pedagogvarberg@varberg.se

publicerad:

Senast Ändrad: