varningsikon

2020-08-03 07.52

Viktig information till allmänheten i Varbergs kommun

Du hittar vår samlade information med anledning av covid-19 via länk nedan.

Läs mer

Sök

Frågor och svar

Behöver jag tänka på något särskilt kring hygien?

Tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns.

Om du hostar eller nyser, gör det i ditt armveck eller i en pappersnäsduk. Undvik att röra vid ansiktet (ögon, näsa och mun).

Vad ska jag tänka på för att undvika att bli smittad eller smitta andra?

  • Var noga med din handhygien.
  • Håll avstånd till andra människor, både inomhus och utomhus.
  • Avstå från att delta i större sociala sammanhang.
  • Undvik onödiga resor.
  • Stanna hemma när du eller sjuk, även vid lindriga symtom. När du blivit frisk stanna hemma i ytterligare två dagar.

Vad gör kommunen på platser där det samlas mycket folk?

Var och en behöver ta sitt ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och undvika platser där många människor samlas. Från kommunens sida hjälper vi till att påminna om att hålla avstånd genom skyltning på de kommunala badstränderna och information på våra hemsidor. Vår miljö- och hälsoskyddsförvaltning har inte tillsynsansvar över allmän plats såsom stränder och har därför inte mandat att åtgärda trängsel på stränderna.

Jag känner mig orolig över läget nu, finns det hjälp att få?

Coronapandemin har för många människor fört med sig ökad oro och bekymmer till följd av exempelvis problem i familjen, ensamhet och ekonomisk press. Socialförvaltningen i Varbergs kommun har därför öppnat en stödtelefon dit du kan ringa anonymt. Linjen har öppet vardagar klockan 14.00-16.00 och nås på telefonnummer 073-407 69 79.

På webbsidan krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns råd som kan vara hjälpsamma vid oro. Där finns också kontaktuppgifter till nationella organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Hur pratar jag med barn om coronaviruset?

Den intensiva medierapporteringen och stora förändringar i vardagen väcker tankar och känslor även hos barn. Hur barn reagerar kan variera, men det finns några viktiga saker att tänka på när du som vuxen pratar med barn om coronaviruset. På webbsidan krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du tips och råd.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

Självservice & blanketter