Sök

Information till dig som är flykting

Vad ska du göra själv när du flyttar till Varberg? Här kan du läsa mer om hur det fungerar i Sverige och vilka kontaktvägar du behöver.

Portal för nyanlända - samhällsinformation om Sverige

Information Sverige logotyp

Länsstyrelserna i Sverige har tagit fram en gemensam webbportal med samhällsinformation om Sverige. Portalen heter informationsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den här portalen vänder sig till dig som är ny i Sverige och enkelt och snabbt vill hitta information om det svenska samhället. Här finns allt samlat på flera olika språk, på en och samma plats.
Du hittar samhällsinformation och svar på frågor om hur det fungerar i Sverige med bostad, sjukvård och utbildning. Du hittar information om dina rättigheter och om de myndigheter du kommer i kontakt med under din första tid i Sverige. Du kan leta efter lediga jobb, din närmaste vårdcentral och skola. Använd informationsverige.se som din guide till det svenska samhället.
Dessutom har Länsstyrelserna tagit fram Boken om Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på flera språk.

Folkbokföring

För att bli folkbokförd i Varberg måste du gå till skatteverkets servicekontor. Ta med pass, uppehållstillstånd, födelseattester för barn under 18 år och handlingar som rör civilstånd. Folkbokföringen är en registrering av medborgarskap, boende och civilstånd och efter detta får du ett personnummer.

Anmälan till Försäkringskassan

Alla över 16 år ska anmäla sig till Försäkringskassan. Detta gör att du tillhör de sociala försäkringar som finns, till exempel sjukförsäkring och pension. På Försäkringskassan ansöker du även om bostadsbidrag. Allmänt barnbidrag betalas ut varje månad för barn under 16 år. Detta sker dock först när barnet blivit folkbokfört i Sverige.

Undervisning i svenska språket

Svenska för invandrare

ID-handlingar

Sedan EU-passen infördes gäller pass som ID-handling, det kan dock vara enklare att legitimera sig med ett ID-kort som du beställer från Skatteverket i Halmstad eller Göteborg.

Körkort

Information om regler för utländska körkort och hur man tar svenskt körkort kan du få från Transportmyndighetens körkortsportal. Viktigt att tänka på är att reglerna är olika för körkort från länder inom EU och utom EU. Det finns även tidsbegränsningar på giltighetstid för utländska körkort.

Hemförsäkring

Ta kontakt med ett försäkringsbolag och teckna en hemförsäkring. Kontrollera att rättsskydd ingår i försäkringen. Detta är viktigt då det är i första hand är försäkringen som ska gälla vid behov av rättshjälp - arvode till advokat.

Här kommer kort information om hur det går till i början när du söker asyl:

Information om asyl - SvenskaPDF (pdf, 146.5 kB)
Information om asyl - EnglishPDF (pdf, 146.6 kB)
Informaion om asyl - ArabiskaPDF (pdf, 237.8 kB)
Information om asyl - DariPDF (pdf, 248.3 kB)
Information om asyl - FarsiPDF
(pdf, 201.2 kB)

ikon

Kontakta oss

Integrationssamordnare

Sabina Merdanovic

070-861 31 85

sabina.merdanovic@varberg.se

Integrationssekreterare

Malin Folkesson

072-983 80 51

malin.Folkesson@varberg.se

ikon

Självservice & blanketter