Sök

Gifta sig

Om du ska gifta dig kan du boka en av Varbergs kommuns vigselförrättare.
Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag. Ceremonin tar cirka fem minuter och förrättas enligt ett särskilt formulär. Beträffande övriga detaljer som ring, blommor och klädsel, så bestämmer brudparet detta själva.
Vigseln sker i något av kommunens stadshus eller på annan plats efter överenskommelse med vigselförrättaren. Bokning av vigsel ska ske i god tid, minst en månad före vigseldatumet.
Du bokar genom att kontakta den vigselförrättare du väljer. Om den inte kan, kontaktar du en annan.


Hur går det till?

Ansökan om hindersprövning

Ansök om hindersprövning hos Skatteverket. Blankett för utskrift finns på Skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ring telefonnummer 0771-567 567. Efter godkännande av Skatteverket får ni två intyg hindersprövning och vigselintyg. Tänk på att handlingarna endast är giltiga i fyra månader. Skicka in originalhandlingarna senast 2 veckor före datum för vigseln till din vigselförrättare.

Boka vigsel

Kontakta en vigselförrättare under vardagar via telefon och boka tid och plats för vigseln. Det går också bra att ta kontakt via e-post, men var vänlig och skicka inte e-post till flera vigselförrättare samtidigt.

Avgift för vigsel

För invånare som är folkbokförda i Varbergs kommun är vigselceremonin avgiftsfri. För vigslar där ingen av vigselparet är folkbokförd i Varbergs kommun tas det ut en avgift på 800 kronor


Vigsel

Under vigseln ska minst 2 vittnen delta. Vittnena måste vara myndiga. Har man inte några egna vittnen kan, vid vigsel i ett av kommunens stadshus under kontorstid, två kommunala tjänstemän närvara. Vigselförrättaren undertecknar vigselintyget och skickar detta till Skatteverket. Där registreras vigseln i folkbokföringen. Vigselförrättaren skickar också ett intyg om hindersprövning samt ett vigselprotokoll till Länsstyrelsen. Brudparet får efter vigseln ett vigselbevis.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

ikon

Självservice & blanketter