Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.

Mer semlor till folket!

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som i år infaller den 17 februari.

Semlan som kom till de svenska hemmen på 1200-talet har kallats både fettisdagsbulle och fastlagsbulle.
Det första namnet på en semla i Sverige var dock Hetvägg redan 1689, ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk.

Det ursprungliga sättet att servera semlor var just med mjölk, detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid. Mandelmassan tillkom under 1800-talets mitt. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen.
Nu för tiden äts inte semlor bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen, och ibland redan före jul! På senare tid har även många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen.
Mumsa på!

Kerstin

Inspiratationslotsens blogg

Här förmedlar vi aktuell information, tips, tankar och idéer som stöd för arbetet med att skapa en meningsfull och upplevelserik vardag
Denna blogg vänder sig främst till dig som är,  personal inom äldreomsorgen, är frivillig inom Varbergs kommuns frivilligverksamhet eller vårdar närstående i hemmet.
Vi skriver gärna om aktiviteter som sker i era verksamheter - tipsa oss!

Till Inspirationslotsens startsida.

ikon

Senaste inläggen