varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Bli familjehem?

Det finns många barn och ungdomar i Varberg som behöver en ny familj att bo med. Barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar kan få komma till ett familjehem (det man förr i tiden kallade fosterhem). Familjehemmet ska öppna sitt hem och sin familj för barnet, dela det med barnets föräldrar och samarbeta med socialtjänsten. Varbergs kommun söker kontinuerligt familjehem – kanske kan det vara något för er?

Alla barn och ungdomar kan inte bo hos sina föräldrar. Orsakerna varierar, det kan vara sjukdom, missbruk eller andra problem i familjen som gör att barnen inte har ett fungerande hem eller föräldrar som kan stödja dem. En del barn behöver ett nytt hem att växa upp i, andra behöver en familj för en kortare period. Svåra hemförhållanden sätter sina spår och barnen kan behöva extra stöd för att bli trygga och kunna utvecklas. Ett familjehem kan bli en ny chans i livet.

Vilka kan bli familjehem?

Vi söker familjer som vill dela med sig av ett tryggt vardagsliv till ett barn eller en ungdom. Du kan vara gift, sammanboende eller ensamstående med eller utan barn, bo på landet eller i stan, bara du har en stabil livssituation. Oftast har familjehem erfarenhet av barn genom eget föräldraskap eller på annat sätt. Du behöver också tycka om att samarbeta, både med barnets föräldrar och med socialtjänsten.

Stöd och ersättning

Som familjehem är du inte ensam i ditt ansvar. Vi erbjuder stöd och handledning, både enskilt och i grupp. Vi försöker hjälpas åt så att både du och det barn du tar emot får det stöd ni behöver. Det kan också handla om att få information och till exempel gå på föreläsningar. Ersättning utgår enligt Sveriges kommuners och landstings rekommendationer. Den består av två delar:

  • arvode som är ersättningen för det uppdrag du utför och
  • omkostnadsersättning som täcker barnets kostnader.
    Ibland kan det behövas att du går ner i arbetstid under en begränsad period, oftast i början. Du ersätts då för den inkomst du förlorar.

Hur går det till?

Först anmäler ni ert intresse. Efter det gör vi en utredning för att se att ni som familj har rätt förutsättningar. Utredningarna ser olika ut beroende på uppdrag, men intervju samt utdrag ur social-, kronofogde-och polisregister ingår alltid. Tillsammans kommer vi fram till ett uppdrag som passar er.

Välkommen att ansöka

Känner ni att detta är något för er och vill veta mer?

Då kan du ringa någon av oss på familjehemsgruppen eller lämna en intresseanmälan via e-tjänsten Familjehem Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I e-tjänsten får du svara på ett antal frågor om dig/er och era förutsättningar. Det är väldigt viktigt att du väljer Varbergs kommun i första steget.

ikon

Kontakta oss

Familjehemsgruppen

Besöksadress:
Birger Svenssons väg 28B
432 40 Varberg


Susann Johansson

0340-886 51

076-605 01 60

susann.johansson1@varberg.se


Carina Larsson

0340-888 83

070-598 90 09

carina.larsson@varberg.se 


Ellen Mosken

0340-889 01

070-554 89 05

ellen.mosken@varberg.se

 

Sandra Larsson

0340-69 70 77

076-610 75 26

sandra.larsson4@varberg.se

Självservice & blanketter