varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-09-21

VÄGEN TILL ETT DEMENSVÄNLIGT VARBERG!

demensvän

Demensvänligt Varberg

Stratskottet gick i lördags !

I lördags gick startskottet för ett demensvänligt Varberg. Demensföreningen och Varbergs kommun bjöd in till en föreläsning med Ingemar Skoog, professor och forskare inom demenssjukdomars utbredning och i samband med det, uppmärksammade man också Internationella Alzheimerdagen.

Det var närmare ett hundratal personer som kom till Komedianten för att lyssna till föreläsningen, som var både intressant och uppskattad.

Ingemar Skoog pratade om påverkningsbara riskfaktorer och skyddande faktorer vid demens. Kärlsjukdomar, stress och stor alkoholförbrukning kan vara några av riskfaktorerna. Några exempel på skyddande faktorer är bra kondition, fysisk- och intellektuell aktivitet och dieten. Det är bra om dieten innehåller grönsaker, fet fisk, gröna bladgrönsaker men att vi undviker socker och fet mat. Så kallad medelhavs kost är ett bra alternativ.

Kärlfaktorer (vaskulär) kan förebyggas genom olika insatser som att tidigt behandla kroppsliga och psykiska sjukdomar. Exempel på upptäckt av kroppsliga sjukdomar kan vara högt kolesterol, högt blodtryck och hjärtflimmer.

Ingemar återkom flera gånger till fyra viktiga faktorer: håll huvudet aktivt, minska stress, bra sömn och ät rätt.

Och han avslutade föreläsningen med orden ”Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan”.

På lördagen sände även P4 Halland från Komedianten där Roland Ahlström, ordförande för Demensföreningen, intervjuades om vilka satsningar som görs med tanke på ett Demensvänligt Varberg. Lyssna gärna på intervjun här Länk till annan webbplats.!

Trevlig helg!

Från

Käthe, Elisabeth, Monalis & Lena!Om författaren

Käthe Wiman arbetar som anhörigsamordnare och skriver blogginläggen.
Vill du komma i kontakt med anhörigsamordnare är du välkommen att kontakta: kathe.sorensson.wiman@varberg.se tel. 0340-69 71 25.

Anhörigstödets blogg

Hej! Vad kul att du besöker vår blogg!
Här kan du få en liten inblick i vår verksamhet. Du kan ta del av roliga händelser och se bilder från våra aktiviteter. Ibland skriver vi om sådant som är på gång i kommunen och som rör anhörigstödet.

Till Anhörigstödets bloggs startsida.

ikon

Senaste inläggen