varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-10-09

Så här blev anhörigveckan!

Sammanfattning av veckan!

Skörheten

Dokumentärfilmen "Skörheten"

Under veckan som gått har vi haft olika föreläsare på besök och på tisdagen var det Linda Hinrichs som föreläste om hur sömncykeln och långvarig stress påverkar oss både psykiskt och fysiskt. Hon berättade hur kroppen kan reagera på stress och vilka symptom man kan drabbas av. Hon visade på olika strategier för att förebygga stress och grundregeln är att se till att sova, att röra på sig och varva ”måstetid” med fritid. Det är bra att hitta olika vanor som främjar en god sömn det kan till exempel vara saker som att ha tyst, mörkt och svalt i sovrummet, en skön säng, regelbundna tider och att vara fysiskt aktiv på dagen och varva ner 1–2 timmar innan läggning. Lindas material Länk till annan webbplats. finns att läsa på anhörigstödets hemsida.

På torsdagen var det Ahang Bashis tur att visa sin prisade dokumentärfilm som är en berättelse om att leva med och försöka förstå, sin psykiska ohälsa. Det är en stark berättelse och Ahang har belönats för sin film som nykomling, på Guldbaggegalan. Hon berättar i filmen om sig själv och sin familj och vad som sker när tunga ämnen göms undan och hon gjorde det på ett nära och ömsint sätt. Ahang närvarade själv under kvällen och efter filmen kom en del frågor omkring ämnet psykisk ohälsa upp, som mynnade ut till bra och fina diskussioner. Man lämnade kvällen med en varm känsla.

Veckan avslutades med en föreläsning som anhörigföreningarna ordnat, i samverkan med oss. Det var Lina Brustad, från Varberg, som skrivit boken ”Humlesäcken” som föreläste om hur det är att vara anhörig redan vid 25 års ålder och sorgen över att förlora sin livskamrat, när man är mitt upp i livet.

Slutligen vill vi berätta om den inställda föreläsning som skulle ägt rum på måndagen. Det var IBIS intresseföreningen för Bipolär sjukdom, som skulle föreläst om hur det är att leva med någon som har en Bipolär sjukdom, men som fick ställas in på grund av sjukdom. Vi ska vid ett senare tillfälle bjuda hit Cecilia Lindqvist från föreningen och bjuda in till en ny föreläsning. Så kolla gärna med jämna mellanrum på hemsidan och bloggen, efter inbjudan.

Senaste Nytt från

Käthe, Elisabeth, Monalis & Lena!

Om författaren

Käthe Wiman arbetar som anhörigsamordnare och skriver blogginläggen.
Vill du komma i kontakt med anhörigsamordnare är du välkommen att kontakta: kathe.sorensson.wiman@varberg.se tel. 0340-69 71 25.

Anhörigstödets blogg

Hej! Vad kul att du besöker vår blogg!
Här kan du få en liten inblick i vår verksamhet. Du kan ta del av roliga händelser och se bilder från våra aktiviteter. Ibland skriver vi om sådant som är på gång i kommunen och som rör anhörigstödet.

Till Anhörigstödets bloggs startsida.

ikon

Senaste inläggen