varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2020-02-14

Informationskväll på Rödaledstigen

om god man och framtidsfullmakt!

Det var många anhöriga som kom igår kväll för att lyssna på Sebastian Larsson från Överförmyndarförvaltningen och Marie Lind från Varbergs Sparbank. Sebastian informerade om vad det innebär att ha god man och Marie vad som gäller vid lagen om framtidsfullmakt.

En god man är en hjälp i det dagliga livet som kan ge hjälp och stöd i ekonomiska frågor och ta tillvara på personens intresse. För att man ska få en god man krävs det att man har en sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande. Det är frivilligt att ha en god man och man ansöker själv eller med hjälp av nära anhörig. Man får gärna själv, utse någon som man känner och litar på.

Vad kan en god man då göra? Exempel kan vara att ansöka om stödinsatser, ansöka om bidrag, till exempel bostadsbidrag, hjälpa till med överklaganden, hjälpa till att sköta ekonomin även göra hembesök för att veta hur man mår och har det.

Lär gärna mer på Överförmyndarförvaltningens hemsida Länk till annan webbplats..

Marie berättade att lagen om framtidsfullmakt trädde i kraft i juli 2017. Lagen innebär att det är en lagstadgad rätt för privatpersoner att upprätta en fullmakt som blir giltig när han eller hon på grund av sjukdom eller liknande inte längre kan ta hand om sina angelägenheter. Fullmakten utställs alltså för ett framtida behov. Det kan till exempel omfatta skötsel av löpande ekonomiska angelägenheter såsom att betala räkningar, hantera avtal om hyra, el och andra abonnemang.

För att få veta mer kan man ta kontakt med sin bank.

Trevlig Alla Hjärtans dag och en fin helg!

önskar

Käthe, Elisabeth, Monalis & Lena

Överförmyndarförvaltningen

Sebastian informerar!

Om författaren

Käthe Wiman arbetar som anhörigkonsulent och skriver blogginläggen.
Vill du komma i kontakt med Käthe är du välkommen att kontakta: kathe.sorensson.wiman@varberg.se tel. 0340-69 71 25.

Anhörigstödets blogg

Hej! Vad kul att du besöker vår blogg!
Här kan du få en liten inblick i vår verksamhet. Du kan ta del av roliga händelser och se bilder från våra aktiviteter. Ibland skriver vi om sådant som är på gång i kommunen och som rör anhörigstödet.

Till Anhörigstödets bloggs startsida.

ikon

Senaste inläggen