varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2019-02-06

IBIS, FÖRENINGEN BIPOLÄR SJUKDOM, VAR HÄR OCH FÖRELÄSTE!

Föreläsning

Cecilia Lindqvist besökte Varberg

IBIS

Intresseföreningen IBIS, bipolär sjukdom!

”Alla har sin egen historia, ingen är den andra lik. Den kommer aldrig gå att jämföra med någon annans. Det är viktigt att tänka på att detta är vår resa och vår upplevelse. Alla är olika men lika unika……” Så började Cecilia Lindqvist sin fängslande föreläsning om att vara anhörig till någon som har bipolär sjukdom.

Cecilia som är aktiv i intresseföreningen IBIS och anhörig, föreläste i måndags kväll inför ett fullsatt Lilla teatern. Hon berättade om hur det är att vara gift och leva med en man som har bipolär sjukdom.

På ett öppet och ärligt sätt berättade hon om sin mans sjukdom och deras liv tillsammans. Hon började föreläsningen med att berätta när han blev sjuk år 2004 och hur det yttrade sig genom att han blev deprimerad, trött, orkeslös och såg ingen mening med livet.

Men efter ett tag blir han bättre, börjar studera och klarar studierna galant och de gifter sig och väntar sitt första barn. Sen blir han sjuk igen.

Vidare berättade hon om hela resan med sin mans skov, mediciner, otaliga inläggningar med psykoser, olika läkare, om dramatiken när polisen kom för att hämta honom och om bältningarna och alla olika kontakter som de haft genom åren. 2010 får han, efter en stor utredning, diagnosen bipolär sjukdom.

Det blir en resa med olika läkare och alla säger olika saker. Han får olika mediciner och ingen vill samarbeta eller lyssnar på Cecilia, när hon berättar vad som hänt och hur hennes man mår.

Men till slut träffade de en läkare som lyssnade och förstod och som ordnade med sjukskrivning när skoven kom. Där fanns även en kurator som stöttade hennes man i relationen till familjen och även Cecilia fick det stöd hon så väl behövde.

Sedan fortsatte hon föreläsningen med att berätta om sina egna känslor hur hon blev rädd, arg och irriterad men kände också skuld och skam och om hur hon blev utmattad med sjukskrivning som följd.

Cecilia får ibland frågan hur hon orkar och varför hon stannat kvar hos sin man och på det svarar hon, ”Han är glad, positiv, kreativ och driven, rolig, tänker utanför boxen, ingenting är omöjligt men framförallt är han min bästa vän, min livspartner, min man och mina barns pappa och jag älskar honom”.

Cecilia är numera verksam i föreningen IBIS, bipolär sjukdom, dit man kan vända sig. Cecilia säger att IBIS betyder, kunskap, gemenskap, trygghet glädje och sorg, både för henne själv och många andra som kommer dit.

Efter föreläsningen var vi många som gick fram och tackade Cecilia för en fantastisk föreläsning där hon på ett ärligt, gripande och fint sätt berättade sin historia och deras resa tillsammans.

Tack för en bra föreläsning!

Senaste Nytt från

Käthe, Elisabeth, Monalis & Lena!

Här är IBIS uppgifter om du vill komma i kontakt med föreningen: www.ibisgbg.se  Länk till annan webbplats.

Facebook: ibis intresseföreningen bipolär sjukdom

Instagram: ibisintresseforening

Adress:

IBIS- intresseföreningen bipolär sjukdom

Garverigatan 2B, 416 64 Göteborg.

Telefon: 031-774 12 00Om författaren

Käthe Wiman arbetar som anhörigsamordnare och skriver blogginläggen.
Vill du komma i kontakt med anhörigsamordnare är du välkommen att kontakta: kathe.sorensson.wiman@varberg.se tel. 0340-69 71 25.

Anhörigstödets blogg

Hej! Vad kul att du besöker vår blogg!
Här kan du få en liten inblick i vår verksamhet. Du kan ta del av roliga händelser och se bilder från våra aktiviteter. Ibland skriver vi om sådant som är på gång i kommunen och som rör anhörigstödet.

Till Anhörigstödets bloggs startsida.

ikon

Senaste inläggen