varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-06-15

Föreläsning med Bo Hejlskov Elvén

Föreläsning

Vi var på föreläsning!

En lärorik dag!

Vi har varit på en mycket intressant och lärorik föreläsning. Bo Hejlskov Elvén, psykolog, föreläsare och författare föreläste om hantering av problemskapande beteende utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt.

”Oftast definieras problemskapande beteende utifrån beteendet. Det kan vara våld, skadegörelse, glåpord eller självskadande beteende. De flesta pedagogiska och psykologiska metoder som har utvecklats kring problemskapande beteende har därför fokus på att ändra beteendet. Det har tyvärr visat sig att det är svårt och tar lång tid att ändra det hos personer med neuropsykiatriska funktionshinder eller utvecklingsstörning, om fokus är just på beteendet” säger Bo vilket han också skriver om på sin hemsida.

Vidare pratar han om att lågaffektivt bemötande tar utgångspunkt i att människor med problemskapande beteende ofta har affekt som de presenteras för. Orsaken till det är att affekt smittar, men att de flesta av oss som ganska små lär oss att skilja på om det är vår egen affekt eller någon annans vi känner.

Det gör en del människor inte. De kan inte skilja mellan egen och andras affekt, vilket till exempel innebär att de blir arga om man skäller på dem.

”Den kunskapen måste vi förhålla oss till genom att använda oss av vår egen affekt. Vi måste utstråla lugn, men också akta oss för att smittas av andras oro” säger han.

Bo har jobbat med hantering av problemskapande beteenden i många år och introducerade lågaffektivt bemötande som metod vid beteendeproblem i Sverige 2006 och har sedan dess utbildat och handlett personal inom omsorg, psykiatri och skola både i Sverige och internationellt.

Ett tips är att lyssna på en podd, NPF-PODDEN, där Bo Hejlskov Elvén ihop med logoped Ulrika Aspeflo, tar upp olika ämnen. Där finns olika avsnitt som tar upp ämnen som till exempel, ”Sommarlovsrutiner” och ”Schemabrytande aktiviteter”.

Senaste Nytt och Trevlig Helg från

Käthe, Elisabeth, Monalis & Käthe


Om författaren

Käthe Wiman arbetar som anhörigsamordnare och skriver blogginläggen.
Vill du komma i kontakt med anhörigsamordnare är du välkommen att kontakta: kathe.sorensson.wiman@varberg.se tel. 0340-69 71 25.

Anhörigstödets blogg

Hej! Vad kul att du besöker vår blogg!
Här kan du få en liten inblick i vår verksamhet. Du kan ta del av roliga händelser och se bilder från våra aktiviteter. Ibland skriver vi om sådant som är på gång i kommunen och som rör anhörigstödet.

Till Anhörigstödets bloggs startsida.

ikon

Senaste inläggen