varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2018-11-16

BRA ATT VETA OM MAT NÄR MAN BLIR ÄLDRE!

Dietist

Dietist Magdalena pratar mat!

Föreläsning om mat på äldre dar!

Kommunens dietist, Magdalena Lindstrand, var hos oss i tisdags och föreläste om ”Mat på äldre dar”. Det var en uppskattad föreläsning där Magdalena pratade om matens betydelse när vi blir äldre och hur viktigt det är att vi får i oss olika näringsämnen. Energibehovet minskar oftast, men behovet av näring är oförändrat eller till och med högre än tidigare samtidigt som aptiten minskar.

Viktiga näringsämnen för äldre är sådant som protein, B-vitaminer och vitamin C och D plus kalcium och kostfibrer. Exempel på det kan vara frukt, grovt bröd, lax och mjölk. Magdalena påpekade också hur viktigt det är att vi får i oss vätska, så drick gärna ett glas vatten emellanåt.

Som avslutning bjöds alla på en liten ”Sängfösare”! Det var en smoothies som kan vara bra att ta innan sänggåendet, både för att den mättar lite, så man inte lägger sig hungrig, och den innehåller bra näring

Här är receptet för 2 portioner: 1½ dl naturell yoghurt 3%, 1 dl frysta eller färska bär*, frukt eller puré, 1½ msk rapsolja, 1½ msk strösocker. Gör så här: Blanda alla ingredienser med en stavmixer, elvisp eller för hand. Tillsätt eventuellt standardmjölk till önskad konsistens. Servera i fint glas. Kan förvaras i kyl i ett dygn.

*Vissa bär kan behövas kokas i en minut, då det har förkommit att frysta hallon har varit förorenade med norovirus, som orsakar vinterkräksjuka.

Nu står helgen för dörren och vi får passa på att njuta i solen, som i alla fall skiner idag, och ta till vara av ljuset vi får. Det mesta D vitamin som vi så väl behöver, får vi från solen, så passa på!

Trevlig helg önskar vi alla!

Käthe, Elisabeth, Monalis & Lena!

 

Bra mat!

Drick vatten!

Om författaren

Käthe Wiman arbetar som anhörigsamordnare och skriver blogginläggen.
Vill du komma i kontakt med anhörigsamordnare är du välkommen att kontakta: kathe.sorensson.wiman@varberg.se tel. 0340-69 71 25.

Anhörigstödets blogg

Hej! Vad kul att du besöker vår blogg!
Här kan du få en liten inblick i vår verksamhet. Du kan ta del av roliga händelser och se bilder från våra aktiviteter. Ibland skriver vi om sådant som är på gång i kommunen och som rör anhörigstödet.

Till Anhörigstödets bloggs startsida.

ikon

Senaste inläggen