varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Det här blogginlägget är äldre än ett år och kan (men behöver inte) vara inaktuellt.
2017-10-12

ANHÖRIGVECKAN!

Nationella anhörigveckan 20171

Föreläsare under veckan!

Ett sätta att belysa anhörigas situation.

Satsningen på årets anhörigvecka var att lyfta fram anhöriga inom missbruk och beroende. Veckan invigdes av Socialnämndens ordförande, Erland Linjer.

Först ut var Beata Terzis som är legitimerad psykolog och doktor inom kognition och demens. Hon pratade om hur hjärnan bearbetar information och att det är en viktig kunskap i möten med människor i olika situationer.

På tisdagen föreläste Mattias Gullberg, socionom och psykoterapeut, som med 20 års erfarenhet har arbetat med ungdomar och deras familjer kring droger och problem och vad detta för med sig.

Veckan fortsatte på onsdagen med två föreläsningar och en teaterföreställning. Först ut var Marcus Sandberg som fick diagnosen schizofreni år 2002. Han berättade om sin resa med psykoser och vanföreställningar, samtidigt med ett missbruk av narkotika och alkohol, mot att han idag mår bra och är helt symtomfri.

På eftermiddagen var det mor och dotter, Ann och Jolin Heen, som på ett gripande sätt berättade om ett liv och uppväxt med droger, död och ett socialt utanförskap för familjen och vägen tillbaka till tillfrisknande för dem båda.

Dagen avslutades med en teaterföreställning av och med Anette Lindbäck som heter ”Är du nykter” där hon på ett fantastiskt och gripande sätt berättade om ett barns uppväxt med alkoholism. Under föreställningen förstår man att barnet gestaltar Anettes egen uppväxt.

Veckan avslutades på torsdagen med en föreläsning av Sven-Eric Alborn, legitimerad psykolog, utvecklingsledare inom beroende- och psykiatriförvaltningen i Halland. Han pratade bl.a. om orsaker, förekomst, vägar in och ut ur beroendeproblem och konsekvenser för individ, familj och nätverk.

På kvällen avslutades anhörigveckan med Sanna Lundell som med en ärlig och varm ton förmedlade hur det är att leva med någon som är beroendesjuk. Hur viktigt det är att våga lyfta frågan och prata om medberoende för att få bort skammen och bryta alla tabu som idag omger ämnet.

Senaste Nytt från

Käthe, Elisabeth, Monalis & Lena

 

Om författaren

Käthe Wiman arbetar som anhörigsamordnare och skriver blogginläggen.
Vill du komma i kontakt med anhörigsamordnare är du välkommen att kontakta: kathe.sorensson.wiman@varberg.se tel. 0340-69 71 25.

Anhörigstödets blogg

Hej! Vad kul att du besöker vår blogg!
Här kan du få en liten inblick i vår verksamhet. Du kan ta del av roliga händelser och se bilder från våra aktiviteter. Ibland skriver vi om sådant som är på gång i kommunen och som rör anhörigstödet.

Till Anhörigstödets bloggs startsida.

ikon

Senaste inläggen