varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-03-31

Torghandeln fortsätter som vanligt

Från och med i söndags förbjöd regeringen offentliga sammankomster med fler än 50 personer, men beslutet innebär i dagsläget ingen förändring för Varbergs torg och torghandeln.

Cecila Frederiksen

Stadsträdgårdsmästare Cecilia Frederiksen.

- Vi fortsätter att hålla torget öppet för handel, vilket innebär att det är torgdag som vanligt i morgon onsdag, säger Cecilia Frederiksen, Stadsträdgårdsmästare och avdelningschef på Offentliga rummet.

Hur har Varbergs kommun kommit fram till det beslutet?
- Vi har både värderat regeringens beslut om vad som räknas som offentlig sammankomst och hämtat in ställningstagande från polisen, därför har vi gjort bedömningen att torghandeln kan fortsätta som normalt, eftersom det räknas som en allmän försäljningsplats.

Kan beslutet ändras?
- Ja, det kan komma att förändras om det kommer nya beslut och rekommendationer från regeringen eller ansvariga myndigheter.

Vad gör vi för att det ska fungera så bra som möjligt?
- Även om torghandeln sker utomhus är det absolut inte okej att komma dit och handla om man är sjuk, det är viktigt att poängtera. Vi vill självklart värna om både torghandlare och besökare. Torghandlarna är väldigt måna om att detta ska fungera och någon torghandlare har exempelvis satt upp skyddsplast framför sin kassa, någon annan har uppmanat om att hålla avstånd i köer. Från kommunens sida försöker vi göra det så bra som möjligt genom att placera torgstånden med större avstånd emellan och erbjuda affischer om att det är viktigt att visa hänsyn.