varningsikon

2020-04-07

Information med anledning av corona/covid-19

Varbergs kommun följer aktivt händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19. Vi samverkar med Länsstyrelsen och andra myndigheter samt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer

Sök

2020-03-23

Röda Korset samordnar stöd till isolerade riskgrupper 

Till följd av coronaviruset, rekommenderar folkhälsomyndigheten att riskgrupper, däribland personer över 70 år, begränsar sina nära kontakter med andra människor. Det innebär exempelvis att en sådan självklar aktivitet som att gå till affären och handla sin mat, ska undvikas.

De flesta som inte längre kan besöka mataffären eller andra butiker, har istället anhöriga eller hjälpsamma grannar som ställer upp och hjälper till när det finns behov. Detta gäller tyvärr inte alla. Under förra veckan fick kommunen ta emot samtal med förfrågningar om stöd och hjälp i vardagen, från personer som i normalläget inte ingår i socialtjänstens ansvarsområde.

Stor vilja att hjälpa till

Många är beredda att kavla upp ärmarna och hjälpa till i dessa tider som präglas av coronaviruset. Det märks inte minst på sociala medier, där människor uttrycker sin vilja att ställa upp.

Röda Korset förmedlar

Från och med nu kan vi hänvisa personer i behov av hjälp till Röda Korset som - med hjälp av ett stöd på 300 000 kronor från sparbanksstiftelsen - står beredda med volontärer som kan hjälpa till. Röda korsets hjälptelefon är bemannad vardagar mellan klockan 11.00-16.00 För att bli kopplad till Röda Korsets hjälptelefon ringer du Varberg direkt: 0340 – 880 00.

Du som vill och har möjlighet att hjälpa till i pågående situation, kan anmäla ditt intresse på Röda Korsets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Överenskommelse

Under måndagen undertecknas en överenskommelse mellan Räddningstjänsten Väst och Röda Korset som är tänkt att förbättra och skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för att effektivt hantera oönskade händelser och kriser. Detta blir det första konkreta exemplet på samverkan.

- Kommunen välkomnar att Röda Korset tar på sig uppgiften att samordna hjälpbehov med frivilligas engagemang. Röda Korset är en väl etablerad organisation som uppbär ett gediget högt anseende i samhället. Dessutom finns utarbetade rutiner för att ta emot volontärer och spontanfrivilliga, säger Kristina Hylander, utvecklingsledare på Varbergs kommun.