varningsikon

2018-05-22 16.24

Eldningsförbud i Varbergs kommun  

Från och med den 23 maj klockan 08:00 råder det eldningsförbud i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Det varma vädret har gjort att det är mycket torrt i skog och mark och spridningsrisken vid en eventuell brand är stor. Eldningsförbudet gäller tillsvidare.

Läs mer

Sök

Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2018-02-20

Resan som gav eleverna kunskap och tacksamhet

De tänker tillbaka varje dag. Tillbaka på resan som förändrade deras liv. Klara Ragnarsson, Patrik Persson och Myra Storbjörk Airasmaa kommer alltid att bära med sig resan till Auschwitz.
- Jag kommer att minnas det här hela mitt liv och jag är så tacksam för att just jag fick möjligheten att åka med, säger Myra Storbjörk Airasmaa.

Klara Ragnarsson, Myra Storbjörk Airasmaa och Patrik Persson

Klara Ragnarsson, Myra Storbjörk Airasmaa och Patrik Persson

Klara Ragnarsson, Patrik Persson och Myra Storbjörk Airasmaa går alla i årskurs 9 på Bosgårdsskolan i Tvååker. I höstas valdes de ut, tillsammans med 29 andra elever i kommunen, för att besöka koncentrationslägret Auschwitz i Polen. En resa som anordnas av barn- och utbildningsförvaltningen på uppdrag av kommunstyrelsen.
- Vi fick skicka in ett personligt brev där vi skrev varför vi ville åka och hur vi ville presentera våra upplevelser när vi kom hem igen, berättar Klara Ragnarsson.
Personal på skolan valde anonymt ut en elev i varje klass och en lärare som skulle få åka med på resan.
- Jag blev så glad när jag fick veta att jag var en av dem som skulle åka och jag förstod tidigt att det skulle bli en annorlunda resa och det blev det verkligen, menar Patrik Persson.
- Ja, jag tänker på Auschwitz varje dag. Det känns konstigt att ha varit på platsen där så många människor dog, säger Myra Storbjörk Airasmaa.

Mer tacksamma sedan besöket

Det var i oktober som eleverna åkte iväg på resan som skulle komma att påverka dem mer än de trott. Men redan innan avfärd fanns obligatoriska föreläsningar och bokläsning på schemat. Allt för att förbereda dem på bästa sätt.
- Hela bussresan ner satt vi och tittade på föreläsningar och dokumentärer för att få den sista kunskapen innan besöket. Det var verkligen två helt olika stämningar i bussen på väg dit och hem. På väg dit var alla exalterade på vad vi skulle få uppleva men på hemresan var det tyst och jag kände mig mest tom och ville bara hem till min familj, minns Klara Ragnarsson.
Hon berättar att hon vaknade en natt i Polen och saknade sin familj så mycket att hon var tvungen att väcka dem med ett sms där hon talade om hur mycket de betydde.
- Jag blev väldigt påverkad av allt inne i Auschwitz. Jag reagerade inte alls som jag trott. Men jag känner verkligen att jag blivit en bättre människa, mer tacksam, sedan besöket, säger hon.
- Det jag tänkte på när jag gick där inne var alla de 1,1 miljoner människor som också gått där inne, men som aldrig kom ut. Det dog cirka 6 miljoner människor under förintelsen och 1,1 miljoner av dem dog i Auschwitz, berättar Myra Storbjörk Airasmaa. Det är så fruktansvärt många människor.

Eleverna vill nu dela sina upplevelser från resan.

Eleverna vill nu dela sina upplevelser från resan.

Vill berätta för så många som möjligt

När de kom hem och tillbaka till skolan igen kände de alla tre väldigt starkt att de ville dela med sig av sina upplevelser.
- Förintelsen är en skamfläck i Europas historia och vi måste se till att det aldrig händer igen, säger Myra Storbjörk Airasmaa.
- Jag kände att jag måste berätta om det jag upplevt för så många som möjligt. Jag kunde inte ta in allt när jag gick där, det gick inte att förstå. Det var som en försvarsmekanism för mig. Men sen, när jag kom hem igen, då kom alla känslor och allt jag upplevt över mig. Och nu vill jag berätta om allt, säger Patrik Persson.
De tre eleverna har hållit presentationer för årskurs 6-9 på Bosgårdsskolan samt en stor presentation, tillsammans med de andra eleverna från resan, för allmänheten.
- När vi redovisade för 9:orna satt de först och skämtade men när de förstod vad vi varit med om så satt de helt tysta och lyssnade. Det var till och med några som grät, berättar Patrik Persson.
- Jag berättade om mina personliga upplevelser från resan. Hur viktigt det är att uppskatta varandra och ta vara på de man älskar. Förutom kunskap så var det tacksamhet för mitt liv jag fick på Auschwitz, säger Klara Ragnarsson.
Eleverna berättar om klasskompisar som inte ville åka för att de var rädda att missa för mycket i skolan, men så känner inte dem.
- Jag har inte missat något, däremot har jag fått erfarenheter som jag kommer att ta med mig genom hela livet. Jag kan verkligen rekommendera den här resan till alla som börjar nian till hösten. Den var jättebra anordnad och den gav så mycket. Ta chansen, säger Myra Storbjörk Airasmaa.

ikon

Senaste nyheterna