varningsikon

2021-07-16

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-10-18

Nu har kommunens alla verksamheter fiber

270 fastigheter och runt 200 verksamheter i kommunen har nu snabb och stabil tillgång till kommunens nätverk tack vare att de blivit anslutna med fiber. Den här utbyggnaden har ökat möjligheten till digitalisering för verksamheterna.

Foto: Stefan Hage, Hages Foto; BIld & Data

Användningen av datorer,  mobiltelefoner och surfplattor har ökat inom kommunens verksamheter de senaste åren. Skolor, förskolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter som är spridda runt om i kommunen har behov av att komma åt kommunens nätverk och de interna tjänster som finns där.

Genom åren har dåliga förbindelser ersatt med stabila och snabba fiberlösningar och på senare år har många nya fiberuppkopplingar gjorts. Den här utbyggnaden har ökat möjligheten till digitalisering för verksamheterna och sänkt kostnaderna för kommunen.

Nu har målet nåtts att förse 100 procent av kommunens verksamheter och byggnader med fiber! Sist ut i raden var Sjöaremossens idrottsanläggning.

Det är bland annat tack vare omfattande arbete som Per Brunhage och Lars Carlsson och deras kollegor på IT-avdelningen lagt ner som vi nu har 270 fastigheter och runt 200 verksamheter som är fiberanslutna.

Bredbandsstrategi

Fiberutbyggnaden pågår i hela landet. Varbergs kommun har, precis som alla andra kommuner, antagit en bredbandsstrategi. Målet är att sträva efter att 99% ska ha tillgång till bredbandskapacitet med minst 1 Gbit/s år 2020. Syftet med utbyggnaden är att skapa bra förutsättningar för ett väl fungerande bredband till hushåll och företag i Varbergs kommun.

Nu finns bra förutsättningar för våra egna verksamheter. Samtidigt arbetar Varberg Energi och andra marknadsaktörer inom fiber vidare med utbyggnaden för hushållen och företagen. Anslutningsgraden är viktig för att vi i framtiden ska kunna erbjuda så kallade samhällsnära tjänster till våra invånare. Det är viktigt att nå ut med information om att vi inte kan förlita oss på mobila uppkopplingar för de tjänster vi kommer att erbjuda framöver.