varningsikon

2021-07-16

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-11-30

Kunskap och inspiration på Halva kakan

Över 100 deltagare kom till Varbergs teater när kultur- och fritidsförvaltningen bjöd in till jämställdhetskonferensen Halva kakan.

Fyra personer som dansar på en scen.

Föreläsningen om metoden 4R inleddes med dans till Britney Spears hit Work B**ch.

Under förmiddagen fick de ta del av ett brett program: allt ifrån vilka strategier och verktyg förvaltningen arbetar med för att nå sina jämställdhetsmål till mer personliga reflektioner kring jämställdhet och könsroller.

- Vårt mål med konferensen är att inspirera andra att komma igång med jämställdhetsarbetet genom att dela erfarenheter och visa på goda exempel, säger utvecklingsstrategen Tina Wallin, som är en av dem som arrangerat Halva kakan.

Ge plats för fler tjejer i rampen

Bland annat berättade Varbergs skateboardklubb om sitt jämställdhetsarbete i en sport som ofta domineras av killar. De betonade att det handlar om att ge plats för kvinnliga åkare, istället för att de ska ”lära sig att ta plats”.

En annan programpunkt var när Marcel Mulombo, fritidsledare på ungdomsgården Gauen i Träslövsläge, pratade om jämställdhet ur ett internationellt perspektiv och vilka konsekvenser det kan få när nyanlända familjer möter det svenska samhällets syn på kön.

Blod, svett och tårar

Ett oväntat inslag som gav positiv energi var när föredraget om metoden 4R inleddes med en dans till Britney Spears hit Work B**ch. Föredragshållarna Lisa Pedersen och Hanna Erixon ville på det sättet betona att det krävs blod, svett och tårar om jämställdhetsarbetet ska bli på riktigt.

Moderator Kicki Borhammar, till vardags verksamhetsledare för EDCS (resurscentrum för jämställdhetsutveckling i Västra Götaland) knöt ihop och reflekterade kring de olika programpunkterna. Hon ledde också paneldebatten i slutet där Christofer Bergenblock (ordförande kultur- och fritidsnämnden), Linda Berggren (vice ordförande kultur- och fritidsnämnden), Jari Kajanne (avdelningschef ungdom), och Sofie Brinkmo (enhetschef allmänkultur) samtalade kring vägen framåt för jämställdhetsarbetet i Varbergs kommun.

Dela både framgångar och motgångar

Innehållet i konferensen skulle spegla även utmaningarna som finns för ett kontinuerligt jämställdhetsarbete, och förhoppningen är att deltagarna fått med sig både inspiration och kunskap.

- Vi jobbar själva efter devisen ”sno och glo” och vill gärna dela med oss av både framgångar och motgångar i vårt jämställdhetsarbete, säger Tina Wallin med ett leende.