varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-04-21

Konstverket i Bua hamn går inte att restaurera

Sedan 2007 har Kent Karlssons skulptur ”Petronella dansar” eller ”Bua framtid” stått i Buas hamn, och den har blivit ett välkänt blickfång i samhället. I stormen Laura, den 12 mars, skadades verket dock så svårt att det inte går att reparera.

I förgrunden en röd och vit skulptur eller stav, i bakgrunden ett par hus.

Den hårda blåsten gjorde att konstverket gick av vid fästet och föll över vägen. Armaturer har lossnat och det är flera brott och sprickor på konstruktionen. Såväl konstnären själv, Kent Karlsson, som kommunens konstansvariga har inspekterat skadorna och bedömer att verket inte går att restaurera, och det kommer därför att fraktas bort från platsen.

- Vi vet att verket är omtyckt av både Buabor och fiskelägets besökare och turister, därför är det extra tråkigt att det inte går att reparera, säger Sofie Brinkmo, chef för kulturenheten på Varbergs kommun.

En ljusglimt är dock att det är en ny konstnärlig gestaltning på gång i Bua. I samband med att det under 2020 ska anläggas en mötesplats för ungdomar i Bua på grönområdet intill kyrkan, blir det också en konstnärlig gestaltning där. Upphandling och urval av konstnär har pågått under våren och beslut om vem som får uppdraget tas på kultur- och fritidsnämndens sammanträde 5 maj.

- Även om den nya konstnärliga gestaltningen inte kommer att stå på samma ställe känns det ändå fint att kunna erbjuda Bua och Buaborna ett nytt konstverk i utomhusmiljö, säger Sofie Brinkmo.

Mötesplatsen för ungdomar med den konstnärliga gestaltningen beräknas vara klara i november 2020.