varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-05-18

Aktiv senior öppnar digital mötesplats

Nu öppnar Aktiv senior en ny, helt digital mötesplats. Under våren kan seniorer följa med på guidade visningar på Hallands kulturhistoriska museum, utmana sina vänner i frågesport eller bara ta en kopp kaffe och prata lite vid ett digitalt kafferep.

Digitala kafferep kommer att ske genom gruppvideochatt.

Den nya mötesplatsen har fått namnet Nätverket och existerar enbart via den digitala plattformen Teams. Under den kommande månaden arrangeras aktiviteter två gånger i veckan.

- Den rådande situationen har fått oss att tänka i nya banor. Vi kommer att erbjuda aktiviteter på prov på Nätverket framtill mitten av juni. Om alla som är inblandade tycker att det fungerar bra fortsätter vi med digitala aktiviteter även till hösten, säger Åsa Johnsson, verksamhetsutvecklare med fokus på seniorfrågor.

Så fungerar aktiviteterna på Nätverket

Det kostar ingenting att vara med på aktiviteterna och deltagarna kan använda Teams kostnadsfritt. Seniorerna ansvarar själva för att ordna en dator, smart telefon eller surfplatta samt för att ombesörja internetuppkoppling. Den som vill ha tillgång till den nya mötesplatsen anmäler intresse genom att mejla till aktivsenior@varberg.se och får därefter ett mejl med länk till den digitala mötesplatsen och en lathund som kan vara ett stöd i de förberedelser som behövs. Därefter är det bara att ansluta till Nätverket när man vill vara med en aktivitet. Det behövs ingen föranmälan till respektive aktivitet.

- Det är bara att dyka upp precis som på många av våra fysiska mötesplatser. Det är dock bra om man har förberett sig genom att titta igenom lathunden och ladda hem Teams-appen i god tid om man använder sig av smarttelefon eller surfplatta. Om man skulle köra fast går det bra att mejla oss så försöker vi hjälpa till på bästa sätt, säger Åsa Johnsson.

Vårens aktiviteter

Aktivitetsutbudet består av en blandad kompott. Två måndagar erbjuds en guidad virtuell visning av utställningen Spåren under staden i samarbete med Hallands kulturhistoriska museum. Med hjälp av 360°-teknik går deltagarna runt i utställningen digitalt, visningen leds av en guide från museet. På torsdagarna erbjuds ett kravlöst kafferep där alla står för sin egen fika. Två måndagar kan seniorer också utmana varandra i en klurig frågesport som leds av medarbetare från Aktiv senior.

Här finns mer information om Nätverket och vårens aktiviteter.

Fysiska aktiviteter är pausade

Med anledning av covid-19/corona har Aktiv senior pausat alla aktiviteter som innebär att seniorer träffas fysiskt på mötesplatserna runt om i kommunen. Sedan dess har medarbetarna jobbat hårt för att hitta nya sätt att erbjuda seniorverksamhet. I förra veckan lanserades även digitala surfcaféer som ska kunna vara en hjälp för seniorer som vill ta steget in i den digitala världen. Nätverket är ett alternativ för de seniorer som redan har lite vana av att använda digitala verktyg i sin vardag.

- Vi förstår att det är många som längtar efter att umgås med vänner just nu, det blir lätt lite ensamt när man ska hålla distans till andra människor. Men rekommendationerna handlar ju faktiskt om fysisk distansering. Med Nätverket hoppas vi kunna erbjuda ett tryggt och roligt sätt att träffa både nya och gamla vänner, även om vi har full förståelse för att det inte är samma sak som att träffas ansikte mot ansikte, avslutar Åsa Johnsson.