varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-09-26

Västerports byggaktörer på plats i Varberg

På torsdagen besökte 97 byggaktörer från hela landet Varberg. Alla vill de bygga i Västerport.
- Det handlar om större delen av Sveriges byggelit, konstaterar en nöjd Sten Hedelin, stadsbyggnadsarkitekt.

Västerports kommande byggaktörer på rundtur i hamnområdet.

På väg mot Västerport...

Varberg visade sig från sin mest höstlika sida denna dag: hårda vindar och regn från sidan.
- Det kanske inte är så dumt, det är ju sådant här klimat husen i Västerport ska klara av, noterade projektledare Claes Premmert.

Rundvandring i området

54 byggaktörer har blivit kvalificerade för att vara med i den kommande markanvisningstävlingen om första etappen i Västerport. 97 personer från cirka 40 av företagen kom till Varberg för denna första informationsträff.

Gästerna fick känna av vädret ordentligt eftersom träffen började på parkeringshuset Briggens tak med utsikt över hamnområdet. Därefter följde en rundtur i samlad tropp till Magasinsgatans framtida förlängning (där glas-silon tidigare stod) och till Hoken. Sedan väntade information på Arena Varberg.

"Alla ska ha en rimlig chans"

Eftersom så många byggaktörer anmält intresse, har kommunen bestämt att göra en grundindelning av kvarteren redan från början. Det betyder att de som visat intresse för samma typ av innehåll - till exempel hyresrätter, förskola eller äldreboende - bildar en grupp som får tävla om samma delområde.
-Det är bland annat för att ge alla intressenter en rimlig chans i tävlingsmomentet. Resultatet är att vi har 12 delområden med fyra till fem tävlande i varje, berättar Claes Premmert.

"Bra upplägg"

Inga protester hördes över upplägget, den samlade skaran verkade tvärtom tycka att det var positivt.
-En bra idé, tycker jag. Annars är risken att väldigt många lämnar in tävlingsbidrag som rör samma område, säger Sara Bergström på PEAB.
Anders Valdemarsson på Fortinova håller med.
-Upplägget är bra och informationen idag var också bra. Nu börjar jag känna lite tävlingsnerv i mig! Jag som pendlar från Göteborg ser ju den enorma potentialen Västerport har med sitt läge intill nya stationen.
Han tillägger:
-Det är ingen dålig skara som är samlad här idag. Alla är professionella aktörer som utan tvivel kommer ta stort ansvar för att det ska bli bra.

Tävlingsstart februari 2019

Byggaktörerna har nu två veckor på sig att lämna synpunkter, till exempel på indelningen. I november kommer också alla intressenter att bjudas in till en gemensam dialog/workshop tillsammans med Varbergs kommun. Själva tävlingen beräknas att starta i februari 2019.
Här kan du se en lista på vilka företag och företagsgrupper som är kvalificerade att vara med i tävlingen.Word (word, 17.9 kB) (Hotellintressenterna är inte med i denna uppställning.)

Bonusuppdrag på Hoken

Informationsmötet slutade med att projektledare Claes Premmert presenterade ett extra uppdrag:
- De som vill - och det är helt frivilligt - får gärna komma med kreativa förslag på vad vi ska ha för byggnad ute på piren som kallas Hoken. Ett villkor är att byggnaden ska vara publikt tillgänglig. Ett annat att den gamla färjeterminalen, som finns  kvar "inbyggd" i den nuvarande terminalbyggnaden, bör sparas och ingå i det nya konceptet, berättar Claes Premmert.
-Den gamla byggnaden bärs upp av stora och vackra limträbalkar. Det borde en duktig arkitekt kunna göra något bra av, tänker vi.

 

 

 

ikon

Nyheter