Sök

2019-04-30

Varberg tar tredjeplatsen som miljöbästa kommun

För elfte året i rad presenterar tidningen Aktuell Hållbarhet miljörankningen av Sveriges kommuner. Varberg placerar sig på tredje plats i kategorin mindre städer och landsbygdskommuner i rankningen Sveriges miljöbästa kommun.

Vi ställde tre frågor till Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande (M).

Hur känns det?

- Klimat och hållbarhet är områden som vi prioriterat och arbetat systematiskt med i Varbergs kommun sedan många år. Därför känns det så klart fantastiskt bra att vi nu uppmärksammas för det här arbetet.

Vad är hemligheten bakom framgången?

- Hållbarhet är inget ”projekt” utan ett arbete som alla måste engagera sig i på alla nivåer. Det tycker jag vi gör ganska bra i Varberg, både inom våra förvaltningar, i våra kommunala bolag och i samverkan med näringsliv och organisationer. Ett exempel är vår destinationsutveckling där vi testar att utöka kollektivtrafiken med en ”hop on, hop off”-buss till populära besöksmål på landsbygden under turistsäsongen.

Vad är du extra stolt över i kommunens miljöarbete?

- Många saker, till exempel att kommunens fordonsflotta i dag är 80 procent fossilfri, att vi har landets näst största solenergipark och att vi satsar på cirkulär ekonomi, bland annat på vår gymnasieskola Peder Skrivares gymnasium.

Vi kan alltid bli bättre

Jämfört med 2018 tappar Varberg tre placeringar i den totala rankningen och ligger på plats 25 bland 290 kommuner.

- Vi ligger högst bland de halländska kommunerna och det är vi stolta över. Samtidigt är det är viktigt att vi jobbar med hållbarhet i fokus hela tiden och inte tappar fart i detta arbete, säger Therese Lindén, hållbarhetsstrateg på samhällsutvecklingskontoret.

Till resultatet av rankningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.