varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Varbergs kommun tar emot flyktingbarn

12 september 2015Socialförvaltningen

Det är en kaotisk flyktingsituation i världen med allt fler människor som idag försöker ta sig från sina krigshärjade länder in i EU för att söka asyl. Människor dör under flykten, även barn. Varbergs kommun tar emot ensamkommande flyktingbarn och hjälper till på olika sätt. Här kan du läsa mer om vad vi, och andra aktörer gör och vilket behov av stöd som finns från allmänheten.

Migrationsverket har höjt prognosen gällande ensamkommande barn som kommer till Sverige och gör ett antagande att cirka 12 000 barn kommer att söka asyl här 2015.

Fler boendeplatser behövs

Sedan juni anvisar Migrationsverket ensamkommande barn till alla kommuner, utöver de överenskommelser om platser kommunen har med Migrationsverket. Detta gör att det finns brist på boendeplatser i kommunerna. Varberg är inget undantag. Trots att Varbergs kommun har tre gruppboenden (HVB) och flertalet familjehem finns behov av ytterligare boendeplatser. Kommunen planerar nu för ytterligare två gruppboenden (HVB) och söker familjer som vill öppna sina hem för asylsökande barn som kommer utan sina föräldrar.

Stöd och hjälp

Kommunen jobbar aktivt med nyanlända flyktingar som har uppehållstillstånd och som ordnar en bostad själva eller genom kommunen. Vi erbjuder, som vanligt, förskola, skola, svenska för invandrare, socialtjänst, samhälsorientering, fritidsaktiviteter och samverkar med arbetsförmedlingen för att ta fram en etableringsplan för varje individ.


På Mångkulturellt Centrum har ett integrationsforum startat för samordning och samarbete mellan olika aktörer i kommunen.

Vill du hjälpa till?

Varbergs kommun har idag behov av olika stödinsatser:

 

Vi söker familjehem till ensamkommande flyktingbarn

Är du/ni intresserad av att hjälpa och känner att du/ni har möjlighet att ta emot ett ensamkommande flyktingbarn i ert hem, klicka på länken Vill du/ni bli familjehem? så kan du läsa mer och se kontaktuppgifter. Du kan också besöka familjehemsgruppens
informationsmöte på Varbergs stadshotell 15/10 klockan 18.00.

 

Gode män

Kommunen har behov av gode män d.v.s. hjälp genom en ställföreträdare som till exempel kan interagera med olika samhällsorgan. Läs mer om att bli god man

 

Låna en svensk

Kort beskrivet är Låna en svensk ett slags enkelt fadderskapssystem som redan finns i flera andra kommuner. Tanken med satsningen är att på ett enkelt sätt öka integrationen i Varberg; man ska ha trevligt tillsammans och kanske också lära sig något av varandra. Inför nästa låneperiod i oktober vill vi gärna ha en bank av möjliga personer att
låna.

  • Är du sugen på att tillbringa en timme på Komedianten med en person du aldrig
    träffat, men kanske vill lära känna?
  • Har du haft tankar på att stötta nyanlända, men undrar hur man tar första steget? Du
    kanske vill göra något för integration, men vet inte vad?

Kontakta: Erika Sjöwall, Mångkulturellt Centrum. E-post: erika.sjowall@varberg.se

Telefon: 0733-05 78 98. Anna-Karin Albertsson, bibliotekschef. E-post: anna-karin.albertsson@varberg.se. Telefon: 0732-00 26 79

 

Kulturträffen - ett språkcafé

I samarbete med Medborgarskolan, Varbergs FN-förening, Röda
Korset och Rädda Barnen anordnar Stadsbiblioteket språkcafé på Komedianten.
Alla är välkomna!

När: torsdagar
Tid: kl. 14.00–15.00

Var: Komedianten/Evenemangsplatsen

 

Språkcafé för unga

Dessutom har Centralen Språkcafé för unga en onsdag i månaden. Håll utkik på Centralens facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för mer information.

När: en onsdag i månaden

Var: Centralen, Rosenfredsskolan

 

MUVE – Mobil ungdomsverksamhet Varberg

Den mobila ungdomsverksamheten i Varbergs kommun, MUVE, ska ge unga människor från Varbergs landsbygd möjligheter att samlas kring gemensamma intressen, inspireras, utveckla projekt eller skapa en mötesplats. Ungdomars kreativitet står som grund för utformningen, och unga nyanlända är en viktig målgrupp. Är du ung, mellan 12-25 år, och vill samverka med MUVE för att stödja unga nyanlända, hör av dig!

MUVE efterlyser också företagare och organisationer som kan ta emot unga nyanlända som praktikanter.

Kontakta: Projektledare Konstantia Karagiannaki på telefon 0708-82 76 16

Andra aktörer

Olika frivilligorganisationer hjälper till med att samla kläder, cyklar, lära sig svenska på asylboenden och fritidsaktiviteter. Du kan givetvis alltid vända dig till olika
frivilligorganisationer och erbjuda ditt stöd. Migrationsverket har ansvar för alla
asylsökande under tiden de bor på asylboende. Arbetsförmedlingen driver etableringsprogrammet under första två åren efter kommunplacering. Samverkan sker med kommunen.

Migrationsverket länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster