Sök

2016-10-03

Varbergs kommun är Sveriges näst bästa skolkommun enligt Lärarförbundet!

Idag offentliggjordes Lärarförbundets årliga ranking av Sveriges bästa skolkommun och Varbergs kommun hamnade på en glädjande andra plats. Varbergs kommun följer således upp den fina tredjeplacering vi tilldelades när Lärarnas Riksförbunds nyligen släppte sin årliga skolranking.

2014 hamnade Varbergs kommun på 79 plats i Lärarförbundets skolranking över Sverige bästa skolkommun. 2015 förbättrades placeringen till en 50 plats. Att 2016 sedan utses till Sveriges näst bästa skolkommun är fantastiskt glädjande.

- Det långsiktiga och målmedvetna arbetet ser vi nu ger resultat, vilket är oerhört glädjande, säger Micael Åkesson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

- Ett fantastiskt roligt resultat som bekräftar våra insatser och att vi i vårt utvecklingsarbete är på rätt väg. Våra chefer och medarbetare har lagt sin själ i sitt arbete och för det ska de ha den största elogen. Vi har lyckats tack vare en enig styrkedja med stöttande politiska beslut, som vi i verksamheten sedan har kunnat realisera. Först en tredje plats i Lärarnas Riksförbunds ranking och nu andra plats i Lärarförbundets ranking, nu ska vi fira med tårta till alla medarbetare, säger Elisabeth Svennerstål Jonsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Att Varbergs kommun klättrar från en 50 plats till en andra plats innebär att Varbergs kommun förbättrat sig inom flera av de 13 kriterier som mäts i Lärarförbundets skolranking. Utvecklingschef Maria Wirén ser flera anledningar till att Varberg förbättrat sig så mycket.

- Vi har få och konkreta mål för verksamheten som vi följer upp i olika dialogforum, vi prioriterar att så mycket som möjligt av våra resurser ska komma till förskolechefs och rektors förfogande, vi har ett tydligt fokus på att utveckla och förbättra ledarskapet i klassrummet och vi satsar på övergången mellan förskola och skola för att alla elever tidigt ska kunna läsa, läsningen är grunden för ett bra resultat inom alla skolämnen, avslutar Maria.