Sök

2018-10-18

Varberg knyts till Rådet för hållbara städer

Rådet för hållbara städer arbetar för en hållbar stadsutveckling på nationell nivå. Nu har 12 kommuner tillfrågats om att vara med i en referensgrupp till rådet. Varberg är en av de utvalda.

-Väldigt roligt att bli tillfrågad, det känns som ett kvitto på att Varberg gör något bra, säger Claes Premmert, projektledare för Västerport och en av tolv nyckelpersoner från lika många kommuner som från och med nu ingår i rådets referensgrupp.
-Tittar man på listan över kommuner så är det ju också ett mycket spännande sällskap vi hamnat i. (Se lista nedan.)

Föreläste i Varberg

Rådet för hållbara städer tillsattes av regeringen 2017 och består av tio myndigheter och en kommunrepresentant. Dess uppgift är att samverka kring åtgärder som bidrar till en hållbar stadsutveckling.
Ordförande är Monica von Schmalensee, välkänd arkitekt och en av grundarna till Sweden Green Building Council. I februari föreläste Monica von Schmalensee på Varberg Sessions #03 på temat Mötesplatser i staden.

"Ser fram mot ett kreativt samarbete"

En uppgift för Rådet för hållbara städer är att stötta hållbarhetsarbete på lokal nivå, och uppmärksamma de hinder som finns hos kommuner i det dagliga arbetet.
-Förhoppningsvis kan vi bidra med våra erfarenheter, både de goda och de mindre bra, säger Claes Premmert.

”Vi ser fram emot ett kreativt samarbete med kommunerna för att få stöd och kunskap från den lokala nivån. Det kommer bli en styrka för rådet när vi ska arbeta för hållbar stadsutveckling i hela landet”, skriver Monica von Schmalensee i ett pressmeddelande.
Rådets uppdrag sträcker sig fram till 2022.
 
Följande personer ingår i kommungruppen, till varje kommun är också kopplat en nyckelperson:
 
Västerås
Malmö
Eskilstuna
Göteborg
Kiruna
Umeå
Borås
Örebro
Skara
Stockholm
Helsingborg
Varberg