Sök

2017-06-30

Varberg klättrar på listan mot Sveriges miljöbästa kommun

Varbergs kommun hamnar på plats 18 av 290 i årets rankning av landets miljöbästa kommuner. Bakom kommunrankningen står tidningen Aktuell Hållbarhet i samarbete med miljöbarometern.

Grönskande skog

Åkulla bokskogar. Foto: Marie Hidvi

Årets resultat innebär en klättring med 15 placeringar för Varberg, från plats 33 förra året till aktuell plats nummer 18. Inom kategorin större städer placerar sig Varberg som nummer 10 av 31. Resultatet är en tydlig förbättring och Varberg toppar även i år listan över halländska kommuners miljöarbete.

Rankningen baseras på resultatet från olika enkäter. Kommunen har själv fått svara på frågor från
Aktuell Hållbarhet, poängen härifrån har kombinerats med resultatet från enkäter av Boverket och Vattenmyndigheterna samt från olika nyckeltal som ska ge en bredare bild av tillståndet i de svenska kommunerna.

En viktig byggsten i årets goda resultat är att kommunfullmäktige i slutet av förra året antog Varbergs kommuns nya hållbarhetsmål som gäller för perioden 2017–2025.

- Kommunens nya hållbarhetsmål stärker våra förutsättningar att utveckla ett ännu mer systematiskt arbete med hållbarhetsfrågor. Vi är fortfarande i början av vår målperiod och har möjlighet att uträtta mycket längs vägen, säger Sofie Nilsson hållbarhetsstrateg på samhällsutvecklingskontoret.

Listan med de 290 rankade kommunerna Länk till annan webbplats.
Varbergs kommuns nya hållbarhetsmål