Sök

2019-01-31

Uppdatering: Trygghetslarmen är i full drift igen

De tidigare störningarna i mobilnätet är nu åtgärdade och våra trygghetslarm är i full drift. Vi fortsätter dock arbetet med att säkerställa att ingen som behövt hjälp har blivit utan.


2019-01-31

Uppdatering: Fortsatta driftstörningar men larm kommer fram

Natten mellan onsdag och torsdag drabbades Comviq och Tele2 av driftstörningar i mobilnätet vilket drabbade våra trygghetslarmskunder. Efter lunch började trygghetslarmen komma in igen och just nu arbetar räddningstjänsten med att säkerställa att ingen som behöver hjälp har blivit utan.

Räddningstjänsten Väst sitter i dialogmöte med representanter från Varbergs och Falkenbergs kommuner. Samtidigt arbetar räddningstjänstens larmmottagare med att kontakta de kunder som larmat under tiden som driften varit nere. Kunderna får ett telefonsamtal och om ingen svarar åker undersköterskor ut till individen för att se så allt är okej.

- Det är viktigt att säkerställa att ingen människa farit illa. Tele2 har meddelat att de släpper på trafik allteftersom. Vi följer utvecklingen och håller oss uppdaterade med vad som händer, säger Patrik Josefsson, tjänstgörande chef i beredskap vid Räddningstjänsten Väst.

Under dagen bemannades beredskapsavdelningarna (deltidsstationer) runt om i kommunerna men det är nu avbrutet. För att larma SOS Alarm under driftstörningar finns följande tips från dem:

Om du är i nöd och behöver ringa 112 vid driftstörning hos din mobiloperatör:
• I normalfallet sker så kallad ”nödroaming”, vilket innebär att du kan ringa 112 via annan mobiloperatör.
• Vid vissa störningar fungerar inte nödroaming. Vid dessa tillfällen kan du ta ut SIM-kortet ur telefonen och ringa 112
• Om ingen mobiloperatör skulle ha täckning går det inte att ringa 112. Då får du leta upp en fast telefon för att ringa.
Trygghetslarmen kommer nu fram till räddningstjänsten men än är det för tidigt att säga att driften är hundraprocentig utan störningar.

 

2019-01-31

Störningar i mobil- och larmtrafik

Sedan i natt har Comviq och Tele2 störningar i mobilnätet över hela landet vilket påverkar oss i Varbergs och Falkenbergs kommuner. När våra kunder trycker på trygghetslarmet kommer det för närvarande inte fram.

- Vi följer läget och har en tät dialog med våra undersköterskor som är ute hos våra kunder, berättar Patrik Josefsson, tjänstgörande chef i beredskap hos Räddningstjänsten Väst.

Om du har anhöriga som har trygghetslarm rekommenderar vi att ni tar en extra kontakt med dem för att se att allt är okej. Vanliga telefonlinjen till Räddningstjänsten Väst (telefonnummer: 010-219 30 00) ska inte vara drabbad av dessa störningar.

Om du har abonnemang hos Comviq eller Tele2 och inte kan kontakta SOS Alarm 112 kan du ta dig till närmsta räddningsstation/brandstation (Varberg, Falkenberg, Väröbacka, Skällinge, Veddige, Kungsäter, Tvååker, Fegen, Ullared och Vessigebro). Vi kommer även att finnas vid gamla skolan i Karl Gustav. Räddningsstationerna/brandstationerna är bemannade från och med klockan 10:30 och från klockan 11:00 finns vi vid gamla skolan i Karl Gustav.