varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Unga röster möter politiker

30 mars 2015Hamn- och gatuförvaltningen

God stämning och högt i tak sammanfattar väl torsdagens demokratiforum på Folkets hus. Omkring 40 ungdomar från kommunens ungdomsgårdar, mobila ungdomsverksamheten MUVE och Centralen mötte politiker under några timmar för att diskutera frågor om skola, fritid, hälsa, trygghet och Varbergs framtid.

Foto ovan: Nathalie, Cesar och Frej


Ungdomarna och politikerna samtalade kring teman vid fem olika stationer. Erland Linjer, ordförande i socialnämnden, mötte ungdomar på temat ”Hälsa, trygghet och jämställdhet”.

– Jag har fått önskemål om mer upplysta cykelvägar och fler nattbussar för att öka tryggheten för unga. En del upplever också att utlandsfödda lättare blir utsatta för mobbing.


Många synpunkter under kvällen handlade om fler mötesplatser i staden, framför allt vintertid. Mötesplatser där alla kan samlas för att ta del av aktiviter och som kan motarbeta segregationen i kommunen. Flera vill också se en grönare stad, mer parker och bättre miljötänk.


Marco, Henrik och Michael

Marco, Henrik och Michael

En del ungdomar tog tillfället i akt att lyfta aktuella frågor. Lokalerna där ungdomsgården på Sörse finns ska rivas, vilket skapat oro hos ungdomarna.

– Nu har vi fått veta att vår ungdomsgård på Sörse får vara kvar, vi var oroliga att den skulle stängas, säger Marco från ungdomsgården på Sörse.


Ungdomarna hade stort engagemang och var nöjda med kvällen.

– Det är bra att vi får berätta vad vi vill, tycker Henrik från ungdomsgården i Tvååker.

– Jag tycker det är bra att få reda på vad andra ungdomar tycker och tänker, säger gymnasieeleven Michael. Genom att höra andras önskningar kan vi hjälpas åt att arbeta för att få dem uppfyllda.

– Mycket givande! Bra chans för oss att prata med politiker och säga vad vi tycker. Det är det närmaste vi kommer direkt demokrati, menar Nathalie från Ljud- och bildskolan och Cesar och Frej från Centralen.


När några av ungdomarna får välja ut den viktigaste frågan handlar det om framtiden och allas lika värde.

– Detta är en bra chans att tycka till nu när det händer så mycket i kommunen, säger Cesar.

– Att kommunens verksamheter ska bli HBTQ-certifierade, säger Frej.

– Bostadsfrågan, menar Nathalie. Det är svårt för oss unga att få bostäder när vi vill flytta hemifrån.


Jana Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande var helnöjd med kvällen.

– Vi har mött oerhört engagerade ungdomar som har haft bra tankar och idéer. Det kändes som att alla var nöjda. Jag hoppas nu att vi kan lyfta deras frågor och att vi kan visa att det händer någonting med deras idéer.


Anna Beuerman