varningsikon

2021-07-16

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-12-11

Tårtkalas när Rolftorps bibliotek blev mer öppet

Den 9 december började Rolfstorps bibliotek med konceptet meröppet, som innebär att låntagarna får tillgång till biblioteket även när det inte är bemannat. Under lördagen firades detta med tårta, tal och livemusik.

Nämndsordförande Christofer Bergenblock regitrerade den första meröppet-kunden.

Det var många nyfikna som kom för att fira och få information om hur meröppet fungerar. Tårtan gick åt som smör i solsken och Dan Nørgaard Kristensen som annars jobbar på Bokbussen underhöll med livemusik.

Bibliotekarien Ylva Lyshag fanns på plats för att berätta om den utökade servicen.

- Det känns jätteroligt att vi kan ha så här bra service i ett litet samhälle som Rolfstorp. Jag hoppas att detta kan bidra till att biblioteket får en ännu viktigare roll som mötesplats i Rolfstorp, sa Ylva Lyshag.

Det var många låntagare som direkt ville registrera sig för meröppet. Först ut var Curt Andersson som blev fick sin meröppet-licens registrerad av Christofer Bergenblock, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Christofer Bergenblock höll också ett invigningstal. I detta lyfte han fram bibliotekens roll som ett fundament för demokratin och vikten av att alla ska känna sig välkomna.

Stort tack till alla som kom och firade med oss!

Så funkar meröppet

Från och med 9 december har Rolfstorps bibliotek meröppet klockan 9-22 alla dagar i veckan året runt. Biblioteksbesökaren låser själv upp med hjälp av sitt lånekort och en PIN-kod. Innan låntagaren får tillgång till meröppet behöver en speciell meröppet-licens aktiveras på lånekortet av en bibliotekarie. Rolfstorps bibliotek kommer att ha bemannade öppettider fyra dagar i veckan precis som tidigare. I Varbergs kommun behöver man ha fyllt 18 år för att få tillgång till meröppet.

Rolfstorps bibliotek blir kommunens andra meröppna lokalbibliotek. Bua var först ut i december 2015, och målsättningen är att alla kommunens lokalbibliotek på sikt ska bli meröppna. Då det krävs viss översyn av lokalerna och installation av teknisk utrustning implementeras meröppet på ett bibliotek i taget. Näst på tur står Veddige bibliotek som blir meröppet under 2018.