Sök

2020-01-10

Tack för att ni sparade på vattnet! 

Läckan på huvudvattenledningen till vattenverket i Varberg som uppstod natten mellan nyårsafton och nyårsdagen, blev aldrig så allvarlig som man först befarade. Tack vare att alla hjälptes åt gick vattenförbrukningen ner i kommunen, vilket medförde att ingen blev utan dricksvatten i kranen.

Under natten till nyårsdagen upptäcktes en stor läcka på huvudvattenledningen i Rolfstorp, öster om Varberg. Läckan var så pass stor att man först befarade att majoriteten av invånarna skulle bli utan dricksvatten i kranen. Tack vare personalen på VIVAB:s snabba agerande var läckan lagad redan under torsdagen den 2 januari och under fredagen kunde vattnet brukas som vanligt.

- När informationen om vattenläckan och vår vädjan om att vara sparsam med dricksvattnet spreds, kunde vi snabbt se en effekt på att vattenförbrukningen gick ner. Det är fantastisk att vi kunde hjälpas åt att se till att inget hushåll blev utan vatten och att det vatten som levererades också höll samma goda kvalitet som före läckan! säger Margareta Björksund, VD på VIVAB.

Verksamheter fick hållas stängda

Till följd av vattenläckan beslutades det om att hålla vissa kommunala verksamheter stängda under torsdagen. Bland dessa var förskolor, fritidshem, ungdomsgårdar och bibliotek. Orsaken till stängningen var dels att man inte ville riskera att personal, barn och besökare inte skulle kunna spola i toaletterna eller tvätta händerna och dels för att möjligheten till matförsörjning blir begränsad utan vatten. Även vissa företagare valde att stänga sina verksamheter för att hjälpa till att bidra till en minskad vattenförbrukning.

- Jag känner mig riktigt stolt över att kommuninvånare och företagare i Varberg tog ett gemensamt ansvar och fick ner vattenförbrukningen såpass att ingen blev utan vatten. Det är fint att se att människor ställer upp för varandra i ett sådant läge. Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade för hur vi löste situationen! säger kommundirektör Carl Bartler.

Stort tack kommuninvånare och företagare i Varbergs kommun, som visade att vi kan fixa utmaningar tillsammans!

VMA-tyfon som också kallas Hesa Fredrik

Hesa Fredrik, VMA-tyfon

Varför gick det inte ut något VMA?

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är ett system för att varna invånare om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Eftersom vattenläckan, även om den var stor, inte var något direkt hot mot något av ovanstående, skickades inget meddelande ut.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., kan du läsa mer om VMA och hur du förbereder dig på en samhällsstörning eller krissituation.