Sök

2020-02-12

Surftjejer tycker till om Apelviken

Kommunen genomför en workshopserie för gymnasietjejer som går program med inriktning surfing. Den handlar om hur Varbergs kommun kan få fler tjejer att surfa. Syftet är att säkerställa jämställdhet i planeringen av utformningen i Apelviken.

Under de kommande åren kommer Varbergs kommun att investera i Apelviken genom att bygga bland annat strandpromenad, surftorg och lekplats. Syftet med projektet är att skapa norra Europas ledande surfdestination genom att förstärka surf- och badprofilen samt utveckla möjligheterna för rekreation året runt.

- Vi vill säkerställa att platsen är till för alla. Den största andelen som surfar är killar och därför känns det viktigt att tjejerna får vara med och påverka så att fler tjejer vill använda platsen, säger Julia Anding, projektledare, Varbergs kommun.

Under fyra workshoppar har kommunen nu haft möjlighet att lyssna in ungdomarnas idéer.

- Det kommer fram otroligt många bra saker som är värdefulla för projektet och som vi inte hade kunnat spåna fram själva.

Workshopparna har genomförts av tjejer som går på Peder Skrivares Skola. De har gjorts inom ramen för EU-projektet BAS, Bygga attraktiva samhällen för företag, där tanken är att skapa en attraktiv hållbar destination. Ett workshoptillfälle med vuxna kvinnor kommer även att genomföras i samarbete med Varbergs förenade surfare.