varningsikon

2021-07-16

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-06-04

Regeringen ger klartecken för tunneln

Varbergstunneln finns med som ett av projekten i den nationella infrastrukturplanen, som regeringen presenterade idag.

Den nationella planen för infrastruktur innehåller regeringens satsningar på järnväg, sjöfart och väg för åren 2018–2029. Vi kan glädjande konstatera att Västkustbanans utbyggnad mellan Varberg och Hamra, som innefattar tunnel, dubbelspår och ny station, finns med i den nationella planen.

- Det är mycket glädjande att Varbergstunneln finns med i den nya nationella infrastrukturplanen. Det var en viktig milstolpe för projektet, som har stor betydelse för vår stadsutveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

- Jag är väldigt glad att regeringen nu gör denna stora investering i dubbelspår och tunnel genom Varberg. Vi har under många år jobbat hårt för detta som bygger både Varberg och Halland starkt för framtiden, säger Jana Nilsson (S), kommunalråd.

Trafikverket kommer nu att läsa igenom den nationella infrastrukturplanen och mer i detalj analysera vad den innebär för projekt Varbergstunneln. I planen ingår också en satsning på Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg.

Sedan regeringen i förra veckan också fattade beslut om järnvägsplanen återstår nu bara miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen innan byggstarten av Varbergstunneln, som är planerad till hösten 2019.