Sök

2019-06-27

Peder skrivares skola får förnyad kvalitetsstämpel för teknikinriktade utbildningar i Halland

Tillsammans med Campus Laholm, Kattegattgymnasiet i Halmstad och Falkenbergs gymnasieskola arbetar Peder skrivares skola gemensamt för att kvalitetssäkra teknikinriktade utbildningar i Halland. Industrirådet kan härmed meddela att Teknikcollege Halland omcertifierats och kan bedriva verksamheten i ytterligare fem år.

Lokal och regional samverkan i Halland

I Peder skrivares skola ingår teknikprogrammet och industritekniska programmet där det krävs att nio kriterier uppfylls för att få ingå i Teknikcollege Halland. Bland annat ska arbetslivet medverka och ha genomgående anknytning till utbildningarna. Teknikcollege arbetar för att kvalitetssäkra utbildningar genom lokal och regional samverkan och möjliggör framtiden för industrins tillväxt.

– Ett exempel på när arbetslivet medverkade var den dagen eleverna på PS fick i uppdrag att skapa återvunna material utifrån svinnet hos klädföretaget Taiga här i Varberg. Samtidigt som det är ett återbruk är det ett lysande exempel på arbetslivets medverkan i utbildningen, säger Pär Wiik, regional processledare för Teknikcollege Halland.

Företag i arbetslivet ingår i planeringen utbildningarna

Förutom företagens samverkan inom Teknikcollege Hallands verksamhet är de dessutom medfinansiärer och planerar utbildningarna för att de uppfyller de nio kriterierna. Sedan tidigare är även kommuner och Region Halland med och finansierar Teknikcollege.

– Jag tycker att Teknikcollege är en riktigt bra resurs för samarbetet med skola och näringsliv, på ett strukturerat och långsiktigt sätt. Vi får till exempel bidrag och har fått möjligheten att köpa in industrirobotar tack vare TEK Kompetens, fortsätter Pär Wiik.

Industrirådet positivt inställda

Industrirådet anser att arbetet med kompetensförsörjningen fungerat bra hittills i Teknikcollege Halland.
– Det finns lokala variationer samt några utvecklingsområden men överlag är samtliga aktörer engagerade och villiga att driva utvecklingsarbetet, skriver Industrirådet.