varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Om att ge - och att be om att få

30 september 2015Kommunen
Två körer och som sjunger och filmas av två kameramän.

Varbergs Konsthall lyfter den viktiga frågan om givande och tiggande genom att bjuda in konstnär Cecilia Parsberg. Den 30 september kan du vara med på en exklusiv förhandsvisning av utställningen där konstnären själv föreläser.

I Varberg, liksom på många andra orter i Sverige sitter det numera tiggande EU-medborgare utanför affärer och köpcenter. Deras närvaro påminner oss om vilka problem det europeiska välfärdsbygget står inför. Det offentliga samtalet om fattigdomen, ojämlikheten och rasismen i Europa har på allvar börjat ta fart – vilket samhälle vill vi ha och hur ska vi leva tillsammans? Redan onsdag den 30 september 18.30 bjuder vi in till en exklusiv förhandsvisning och föreläsning med konstnär Cecilia Parsberg.

Cecilia Parsberg är bildkonstnär och bosatt och verksam i Stockholm. Sedan januari 2011 doktorerar hon i ämnet fri konst genom konstnärliga forskarskolan i Umeå. Utställningen "Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige?" som tidigare visats på Skövde konsthall och Kulturfrämjandet i Västerbotten är en del av hennes forskningsarbete. Cecilia Parsberg har tidigare arbetat i Johannesburg, Soweto, Palestina och Israel. Hon vill med sin konst öppna blicken och skapa möjliga handlingsutrymmen för konsten i samhället.

Varbergs Konsthall vill erbjuda en öppen plattform för reflektioner och tankar och därför bjuder vi den 25 november in till ett samtal om vilka mellanmänskliga och politiska frågor som tiggandet och givandet aktualiserar. I panelen deltar Cecilia Parsberg, flera politiker och eldsjälar. Under utställningsperioden kommer Varbergs Bibliotek att anordna en bokcirkel där det diskuteras böcker som berör utsatthet och främlingskap.

Vernissage för "Hur blir du en framgångsrik tiggare i Sverige?"

Lördag 3 oktober 14.00 - 16.00

Varbergs Konsthall

Välkomna!