Sök

2020-03-27

Nu startar sprängningar i Järnvägsparken

På måndag den 30 mars börjar sprängningarna i Järnvägsparken för att förbereda för servicetunneln som ska gå bredvid tågtunneln. I slutet av april börjar Trafikverket och Implenia sedan spränga sig in i berget mot Breared.

Drönarbild över Järnvägsparken februari 2020

I början kan det bli flera sprängningar per dag men när de kommer djupare ner i berget blir det oftast en per dag. I slutet av juni börjar de spränga sig längre in i berget.

I Breared pågår det också sprängningar för att förbereda för bergtunnelns södra mynning. Där börjar de spränga fram tunneln norrut efter sommaren.

Signaler och flaggvakter

Inledningsvis spärras ett område runt Järnvägsparken och tågstationen av med skyltar och flaggvakter i några minuter vid varje sprängning. Var gärna ute i god tid när du ska ta dig till och från tågperrongerna. Innan sprängning låter korta varningssignaler och efter sprängning en lång ihållande signal. Ingen behöver vara rädd för att skadas. Du som bor och verkar i närheten behöver heller inte plocka bort saker ur fönster eller från väggar. Det du kan känna är vibrationer men de är inte farliga.

Vill du bli förvarnad om sprängning?

Du som bor eller verkar 300 meter från arbetsområdena kan anmäla dig för att få ett sms, e-post eller röstmeddelande cirka en halvtimme innan de spränger.

Anmäl dig på Trafikverkets hemsida

Projekt Varbergstunneln