Sök

2019-03-19

Maria Hagelberg ny projektledare för Västerport

Maria Hagelberg är för närvarande projektledare för Varbergstunneln. Från och med den 13 maj efterträder hon Claes Premmert som projektledare för Varbergs nya stadsdel.

Maria Hagelberg tar över projektledarskapet i maj.

Maria Hagelberg har arbetat i Stadsutvecklingsprojektet sedan 2014. Först som delprojektledare med ansvar för detaljplanerna i projekt Varbergstunneln, därefter som projektledare.
-Det var lite kluvet att få frågan om Västerport, för tunnelprojektet har varit min ”bebis” så länge. Jag har hela tiden tänkt att jag ska följa det projektet, i alla fall till det första spadtaget.
Men, tillägger hon:
- Hur skulle jag inte vilja vara med i arbetet att forma Västerport, Varbergs flaggskepp? Det är en utmaning som inte går att tacka nej till. Det är också en möjlighet för mig att få jobba med stadsplanering och stadsutveckling igen – de områden där jag har min yrkesmässiga bakgrund.

"Ett fantastiskt lag"

Maria Hagelberg är planeringsarkitekt i botten och har arbetat med många olika projekt i Varbergs kommun innan hon kom till Stadsutvecklingsprojektet. Hon är också certifierad projektledare. Hon tar över projektet i en intensiv period: både markanvisningstävling och samråd för Etapp 1 står för dörren:
- Jag kommer gå bredvid min företrädare Claes Premmert så länge han är kvar och ”tanka av” honom så mycket jag bara kan. Det är en stor fördel att jag har arbetat i Stadsutvecklingsprojektet i flera år – projekten har många beröringspunkter och det finns flera medarbetare som arbetar med både Varbergstunneln och Västerport.
- Men framför allt så är medarbetarna i projektet både kompetenta och engagerade. Jag ser mig själv som en utpräglad lagspelare och det här laget är fantastiskt. Projekt Västerport är så mycket mer än sin projektledare.

Stort förtroende

Stadsutvecklingsprojektet hör till samhällsutvecklingskontoret, närmare bestämt till avdelningen utvecklingsprojekt där Jan Bengtsson är avdelningschef:
-Det kändes självklart att fråga Maria om hon ville axla manteln efter Claes, säger han.
-Hon har gjort ett fantastiskt jobb i Varbergstunneln och har ett stort förtroende i organisationen, säger han.

Beredd på diskussioner

Maria Hagelberg har bott i, och arbetat på, Varbergs kommun sedan 2007.
-Jag har trivts så fantastiskt bra från dag ett så jag har aldrig behövt söka något annat jobb, förklarar hon.
Att hon och hennes familj (en äkta man, tre barn, två hundar och en katt) bor i Varberg ser hon som en fördel, även om hennes roll nu kommer bli mer offentlig än tidigare.
-Jag inser att jag får vara beredd på att diskutera Västerport både på middagar och på föräldramöten. Men så får det vara. Det är också en drivkraft: att veta att jag är med och skapar en så viktig plats där mina egna barn ska växa upp.

"Kommer följa projektet noga"

Som vi tidigare har berättat ska nuvarande projektledaren Claes Premmert börja på en ny tjänst som senior projektledare på Göteborgs Stad.
-Jag har trivts väldigt bra i Varberg - framför allt med medarbetarna, berättar han.
-Eftersom jag är 62 år var det här sista chansen för mig att pröva något nytt. Men jag kommer följa utvecklingen i Västerport noga!

Vem som ska över som projektledare för Varbergstunneln är ännu inte klart.
-Vi har olika alternativ som vi undersöker, säger Jan Bengtsson.