varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2018-09-25

Kunskapsresa till Libanon ska förbättra mottagandet av kvotflyktingar

Den 29 september åker Varbergs kommuns integrationssekreterare till Beirut i Libanon. Under det senaste året har Varbergs kommun tagit emot flera kvotflyktingar och syftet med resan, som är en nationell satsning, är att öka kunskapen och förståelsen för kvotflyktingars situation för att kunna förbättra mottagandet.

Malin Folkesson, integrationssekreterare, Varbergs kommun.

På den 7 dagar långa resan kommer deltagarna bland annat att träffa kvotflyktingar som fått uppehållstillstånd och som ska etablera sig i Sverige, besöka flyktingläger på plats, träffa frivilligorganisationer och besöka svenska ambassaden i Beirut. Det är Länsstyrelsen som betalar för de halländska representanter som åker med till Libanon.

– Nyanlända personer som anvisats från Migrationsverket har levt i Sverige och lärt känna det svenska samhället. Kvotflyktingar har ingen relation till Sverige sedan tidigare och det ställer andra krav på mottagandet. Den här resan kommer att ge oss en inblick i, och bättre förståelse för, var personerna vi möter kommer från. Vi får bland annat möjlighet att se hur FN:s flyktingorgan UNHCR arbetar på plats och träffa personer som ska komma till Sverige. Vi kommer också att kunna ställa frågor, till exempel om vilken information man som kvotflykting har fått om Sverige innan flytten och om vilka förväntningar som finns, säger Malin Folkesson, integrationssekreterare, Varbergs kommun.

Väl hemkommen i Sverige kommer lärdomar och erfarenheter att spridas till andra som på olika sätt arbetar med flyktingmottagande i Varberg.

Vad betyder kvotflyktning?

En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Läs mer om Sveriges flyktingkvot på www.migrationsverket.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster