Sök

2017-07-04

Koll på vattnet

Varannan vecka hela sommaren tar vi prov på badvattnet på våra badplatser. Vi har överlag bra kvalitet på badvattnet i hela kommunen. I Björkäng har vattnet vid ett fåtal provtagningar de senaste åren haft förhöjda bakteriehalter, vilket gör att vi är ålagda att avråda från bad.

Tore och hans kollegor tar prov på badvattnet

Vi är många som nu längtar efter sommarvärme och sköna dopp i havet. Tore och hans kollegor är ute och tar prover varannan vecka under hela sommaren på våra 25 kommunala badplatser för att du ska kunna bada säkert. Provflaskorna skickas ett laboratorium som analyserar halten av bakterier samt kontrollerar eventuell förekomst av algblomning i badvattnet. Sedan rapporteras svaret in till Havs- och vattenmyndigheten. Du kan själv kolla in provsvaren på www.havochvatten.se/badplatsen Länk till annan webbplats..

Vi har överlag bra kvalitet på badvattnet i hela kommunen. Men på Björkängs havsbad har vattnet vid ett fåtal provtagningar de senaste åren haft förhöjda bakteriehalter, vilket gör att vi är ålagda från Havs- och vattenmyndigheten att avråda från bad.

Vid de tillfällen då bakteriehalterna är förhöjda kan det finnas en risk att du blir sjuk om du sväljer vattnet. Symtomen är oftast magont, diarré och/eller kräkningar. I år tar vi extra prover i Björkäng för att utreda de förhöjda bakteriehalterna med syfte att hitta åtgärder för att få bättre badvattenkvalitet. Läs mer om utredningen om vattenkvalitet vid Björkängs havsbad