varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Hackathon - gemensamt event med studenter och näringsliv!

2 oktober 2014Kommunen

Den sista september samlades studenter från Peder Skrivares skolas Teknik och El-program, näringsliv, programmerare, Campus studenter och intresserade till ett Hackathon där man på uppdrag av Marknad Varberg ställde sig frågan: Hur kan Varberg bli destinationen alla turister pratar om? 

Kompetenser krockades för att hitta nya, innovativa lösningar på hur vi ska göra Varberg till destinationen som alla vill besöka. Tillsammans under en heldags workshop skapades nya produkter och tjänster som kan komma Varbergs besöksnäring till nytta. Idéer genererades och såldes in till juryn. I slutet av dagen presenterades de 16 lagens förslag. Den bästa idén utsågs av en jury och fick pris och ska nu bakas vidare av Marknad Varberg.


Det vinnande bidraget kallar sig Footprints. Förslaget handlar om att få besökare och invånare i Varberg att vara med och berätta om staden, både analogt och digitalt.

Idén bygger på att sätta ut fotavtryck i staden, vilka ska leda till Fästningen och göra människor nyfikna. Där ska man sedan kunna vara med och skapa bilder av Varberg på olika sätt.  


Karin Dahlgren som arbetar som ledarskapskonsult tycker att Hackathon är ett kul och bra forum att genera fram idéer. Det är ett nytt sätt att mötas som är spännande. Ungdomar och vi lite äldre ser på sakerna på olika sätt som för processen framåt.


Adam Berntsson läser El- och Energi på PS-skolan. "I gruppen jag är med i snackar alla och bidrar med att komma framåt med idén. Det jag kan lära mig idag är samarbeta på ett bättre sätt, Jag kommer också att lära känna personer som jag inte hade träffat annars.”


Bengt Nilsson och Fredrik Einarsson är lärare på PS-skolan och säger att innovationsarbetet på Hackathon är ett mycket bra sätt för eleverna att utvecklas. Arbetet under dagen sker i gruppform med blandade åldrar, och deltagarna har olika bakgrund. Ungdomarna får möta nya människor och pröva sig själva gentemot varandra och gränslöst lösa problem med andra. Detta arbetssätt hoppas vi kunna jobba med mycket oftare, ett arbetssätt som kommer mer och mer inom näringslivet. Eleverna skapar nya kontakter och näringslivet ser att ungdomar kan bidra med andra kompetenser än erfarenhet. Våra elever lever ut i nya miljöer och växer av det!


Torbjörn Fredman, Sverigechef för ett företag i resebranschen, är med under dagen för att komma i kontakt med de ungas värderingar. ”Detta är ett sätt för oss att omvärldsbevaka” säger Torbjörn. ”Kan vi förstå den kommande generationens tankar är vi på väg mot något riktigt bra”.


I samband med Hackathon arrangerades också en Hackerklubb för barn. Ett 15-tal unga ”Hackers” programmerade Minecraft. Målet med Hackerklubben är att få fler unga intresserade av kodning och teknik.


Hackathon arrangerades av Alexandersoninstitutet genom COMMIT och CRED – Creative Destination Halland, Varbergs kommun, Peder Skrivares skola, Campus Varberg, Coompanion, CONNECT Väst och Media Evolution.