Sök

2017-07-05

En sommarakademi om stadsutveckling, konst och kulturarv

Den 4-19 augusti genomförs Interdisciplinary urban dialogue i Varberg, en sommarakademi med utgångspunkt i Varbergs stadsutvecklingsprojekt. Deltagarna är svenska och internationella studenter, lärare och yrkesverksamma inom arkeologi, arkitektur, konst, kulturarv och stadsplanering.

Undervisningen kommer att ha sin bas på campusområdet, men flera aktiviteter kommer att äga rum i stadsrummet i de områden som är under utveckling. Fokus kommer att vara på det offentliga rummet och deltagarna ska arbeta både teoretiskt och konkret med hur nybyggda stadsområden kan knytas ihop med befintlig byggd, naturlig miljö och lokal kulturhistoria. Arbetet sker i dialog med lokala aktörer och Varbergsbor.

En fortsättning på Art Inside Out

Under residenset Art inside Out som genomfördes 2016 fick flera konstnärer, arkitekter, kulturarbetare och forskare en första kontakt med Varberg. Staden som plats och de möten som uppstod gav idén om en sommarakademi på Campus Varberg. Akademin organiseras i år som ett pilotprojekt och finansieras främst av Varbergs kommun i samarbete med bland andra Hallands kulturhistoriska museum, Chalmers universitet och Svenska institutet i Rom.

Öppna aktiviteter under sommarakademin

Sommarakademien kommer att erbjuda flera moment som är öppna för en intresserad allmänhet. Aktiviteterna är kostnadsfria, men föranmälan krävs. Antalet platser är begränsat.

Anmäl dig via Sommarakademins e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sommarakademin: Open talks

Den 7-9 augusti hålls en rad intressanta föreläsningar som är öppna för allmänheten. Föreläsningarna är på engelska.

  • 7 augusti: Barbro Santillo Frizell ”The dynamics of development in traditional building”
  • 8 augusti: Henrik Boman and Peter Lang ”Urban change – past and present in the city of Rome.”
  • 9 augusti: Gustav Hellberg and Stalker ”How to explore the city: Art and urban space” 

Läs mer om Sommarakademin: Open talks Pdf, 569.9 kB. (Pdf, 569.9 kB)

Utforskande vandring

Den 11 och 12 augusti organiserar den Italienska gruppen Stalker en längre utforskande vandring i Varberg med omnejd. Vandringen är öppen för allmänheten och det är möjligt att delta en eller två dagar. Vandringen pågår klockan 10-18, på vägen gör vi flera kortare besök. Varje deltagare tar med sin egen matsäck. Vid dåligt väder kan vandringen ställas in.

Anmäl dig till Sommarakademins öppna aktiviteter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppet hus avslutar Sommarakademin

Den 18-19 augusti bjuder Sommarakademin in till ett avslutande öppet hus där akademins deltagare presenterar sin dialog med Varberg. Program och mer information om Sommarakademins öppna hus kommer i augusti.