Sök

2019-04-24

Elevernas fågelholkar har fått vingar

Vidhögeskolan nappade på Naturskyddsföreningens inbjudan om att låta eleverna i årskurs 3 delta i SM i fågelholk. Arbetet skulle avslutas med en utställning på Veddige bibliotek, men så blev det inte. Istället har fågelholkarna fått vingar, och idag var det dags för Kungsäter särskilda boende att få sina fågelholkar uppsatta.

På onsdagsförmiddagen samlades elever i årskurs 3 på Vidhögeskolan tillsammans med boende och personal på Kungsäter särskilda boende för att sätta upp några av de fågelholkar eleverna tillverkat under sitt deltagande i Naturskyddsföreningens tävling SM i fågelholk. Utöver att fågelholkarna sattes upp deltog eleverna också på pensionärernas musikcafé med fruktstund.

- Fågelholkarna kommer att förgylla de boendes vardag då de sätts upp så att de syns från ett gemensamhetsutrymme inne på boendet. Boendeföreningen, Kungsäters särskilda boende, som drivs av boende med hjälp av personal är mycket glada över att få ta del av barnens fågelholkar och hoppas att fåglarna ska trivas, säger Sara Karlström Forsman, enhetschef på Varbergs Omsorg.

Det var stolta elever som lämnade över fågelholkarna till Sara Karlström Forsman som tacksam tog emot dem.

- Vi har arbetat tillsammans i grupper under några månader. Vi har letat inspiration till hur vi vill bygga våra fågelholkar. I vår grupp inspirerades vi av naturen och hur björkar ser ut. Sedan har vi hjälpts åt att bygga och måla fågelholken i slöjden, berättar en av fågelholkstillverkarna.

- Det känns jättekul att vår fågelholk sätts upp idag, att de som bor här kan se dem varje dag och jag hoppas att fåglarna som flyttar in i fågelholken kommer trivas, fyller en klasskompis i.

Bevingade fågelholkar

Sammanlagt har eleverna tillverkat 10 stycken fågelholkar som i början av februari ställdes ut tillsammans med faktatexter och illustrationer på en vernissage på skolan och därefter på Veddige bibliotek. Utställningen på biblioteket var tänk som en avslutning på arbetet men istället blev det startskottet för en samverkan med andra verksamheter och förvaltningar, då eleverna ville att fågelholkarna skulle komma till användning. Det är således inte bara Kungsäter särskilda boende som får ta del av eleverna fågelholkar utan Vidhöge förskola och Veddige församlingshem kommer även de att förgyllas. Efter klartecken från hamn- och gatuförvaltningen kommer några holkar också att sättas upp runt om i Veddige. Fågelholken med Gekås-loggan vill Gekås köpa, och en dialog kring köpet pågår.

- Först kontaktade vi Gekås med förfrågan om att få använda deras logga och när fågelholken var klar skickade vi en bild. Nu vill de köpa fågelholken, och med stöd av kommunens ekonomiavdelning och vår rektor Maria Böök för vi en dialog med Gekås, säger Emma Scheller, slöjdlärare på Vidhögeskolan.

De 10 fågelholkarna har byggts i träslöjden, men byggnationen har föregåtts av arbete i andra ämnen.

- I slöjden har vi tagit fram konstruktioner över fågelholkarna och arbetet har haft en tydlig förankring i läroplanens mål där idéutveckling, överväganden, framställning och muntlig värdering har varit en del av arbetsprocessen. Eleverna har också lärt mer om naturmaterial och slöjdmaterialens ursprung, berättar Emma.

- I svenska och NO har eleverna namngett och skrivit faktatexter om olika fåglar samt observerat årstidsväxlingar och fåglarnas anpassningar. I bilden har eleverna illustrerat olika fåglar. Arbetet med fågelholkarna har resulterat i mycket samarbete mellan eleverna och pedagogerna och eleverna är väldigt stolta över sina kreativa fågelholkar, avslutar Ulla-Karin Jörnbo, lärare i årskurs 3 på Vidhögeskolan.