Sök

2020-03-19

Disco, design och dockor- en vanlig dag i en ovanlig tid

En regnig morgon i coronatider. Vad passar då bättre än ett disco?
På Trönningebjärsvägens förskola har barnen en lugn och trygg pedagogisk verksamhet. Precis som vanligt. Rektor Malin Berndtsson och hennes personal är eniga:
-Vi kommer fixa detta tillsammans.

-Vi vill ha disco!
De två flickornas uppmaning är tydlig och barnskötare Madde Claesson sätter så klart på både mellomusiken och discolampan. Klockan är 9.05 och treåringarna studsar loss på den himmelsblå mattan.
På en annan avdelning pågår byggnadskonst och design på hög nivå. Molly klipper till pappersremsor som ska tejpas ihop till ett hus (”med övervåning”).
-Min gosekanin ska bo där, förklarar Adam.
Förutom disco och husbygge är det annars bebisar som är det största samtalsämnet. Flera av barnen ska få syskon så det är mycket blöjbyte på dockor och allmänt bebisprat just nu.
- Barnen lever här och nu, det är både härligt och befriande, säger förskolans rektor Malin Berndtsson.

Förskolebarns händer som pysslar

Kaninhus in the making!

Efterlängtad återkomst

Hon berättar att både personalen och barnens föräldrar följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte jobba när man är sjuk. Idag är sju stycken borta från personalstyrkan och deras återkomst är efterlängtad. Förskollärare Linda Johansson är tillbaka sin första dag på jobbet efter att ha varit förkyld, och hon är glad för det:
-Alla vill tillbaka så fort de kan. Vi vet att vi behövs!
Utanför Malin Berntssons kontor sitter ett stort väggschema som visar veckans bemanning.
- Det är en dag i taget som gäller, konstaterar hon.
- Vissa saker måste vi prioritera ner så att det alltid finns en god bemanning på alla avdelningar. Vi löser det eftersom vi har medarbetare som är flexibla och som ställer upp för varandra.

”Legodiskning”

De nya rutinerna när det gäller städning och hygien har inte inneburit några större omställningar för personalen.
-Vi är alltid noga med både vår och barnens hygien. Barnen tvättar händerna och är ute mycket också i vanliga fall. Nu har vi ökat frekvensen av städning och tvätt enligt de nya rekommendationerna och är utomhus ännu mer. Vi hjälps också åt att göra lite extra, som att rensa bort saker som inte behöver stå framme och tvätta textilier och annat, berättar Madde Claesson.
Så har till exempel den nya sysslan ”Legodiskning” blivit ett mycket uppskattat inslag hos barnen!

I köket står ansvarig Maria Christensen med kollegan Susanne Johansson och delar upp lunchens sallad i portionsskålar. I vanliga fall tar barnen sallad själva från en buffé.
-Nu tar barnen den varma maten själva och pedagogerna hämtar den kalla. Det fungerar jättebra, säger Maria Christensen.

Förskolerektor Malin Berndtsson

Rektor Malin Berndtsson

Sans och balans

Malin Berntsson tycker att informationen från förvaltning och kommunledning har fungerat bra.
-Vi är trygga med de besked vi får. Jag upplever att alla mina kolleger i förvaltningen tar den nya situationen på allvar, men ingen är drabbad av hysteri. Sans och balans är genomgående.
Hon tycker även att detta gäller barnens föräldrar.
-De jag har träffat har superkoll och vet vad som gäller. Jag hoppas och tror att de är trygga med oss. Förskolan är en sån grundbult i vårt samhälle, det känns självklart att verksamheten ska vara igång så länge det går.
Inger Svensson, rektor för Siers, Barnabros och Skeppets förskolor, har också sitt kontor på Trönningebjärsvägens förskola. Hon delar sin kollegas uppfattning helt och hållet:
- Det är försiktighet och klokskap som gäller, säger hon.
*Molly och Adam heter något annat i verkligheten.