varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Boken om VARBERG CALLING for Peace

29 februari 2016Kultur- och fritidsförvaltningen
Bildcollage med bilder från året med VARBERG CALLING for Peace.

Nu lanseras boken om fredsåret 2015, till brädden fylld av artiklar, intervjuer och bilder som berättar om det händelserika året som gått. Läs om människorna som kom på idén och som genomförde den, människorna som arbetade bakom kulisserna, människorna som medverkade och de som var publik.

Skulle det vara möjligt att arrangera ett jubileumsfirande av fredskongressen i Varberg 1915 som sträckte sig över ett helt år och som bjöd in alla varbergare till att medverka i en stor manifestation för fred? Varberg kommun antog utmaningen och idéer och initiativ fångades upp på offentliga möten, s.k. Open Calls. Studieförbunden, kyrkor, skolor och förskolor plockade upp temat fred och använde det i konst-, musik- och teaterprojekt; som den stora körfestivalen och skolornas manifestation med tusentals fredstecken vid Varbergs fästning.

 

Evenemangen och insatserna under året i fredens tecken har följts av Varbergs Fotoklubb, vars medlemmar har funnits på plats och tagit hundratals bilder. Nu får vi se bilderna och berättelserna i tryck! Boken VARBERG CALLING for Peace - Peace by Piece är en dokumentation över det fantastiska jubileumsåret 2015 samtidigt som den tjänar som inspiration till fortsatt engagemang för viktiga frågor: Vad händer nu? Hur förvaltar vi våra erfarenheter - hur går vi vidare?

 

Boklanseringen gästas av talare från fredsårets viktiga samarbetspartners som FN, IKFF, Svenska Freds och Svenska kyrkan. Dessutom lämnas stafettpinnen vidare genom initiativet Passa Bollen. Som en del av utställningen i Konsthallen/Hamnmagasinet har det funnits 100 bollar där besökarna under utställningsperioden fått skriva hur de tycker att stadens styrande och makthavare ska fortsätta arbetet för fred och ett bättre samhälle. Den 6 mars lämnar vi bollarna med varbergsbornas uppmaningar vidare till ett antal utvalda personer. Kom och var med om att Passa Bollen vidare!

 

Tid: 6 mars kl 14:00
Plats: Konsthallen/Hamnmagasinet, Varberg