Sök

2020-02-01

Både vemod och skratt när färjan lämnade Varberg

Flera hundra personer kom till Hoken för att säga hej då till Stena Nautica i fredags kväll.
-Vilken dag: färjan lämnar Varberg och Storbritannien lämnar EU, konstaterade konferencier Peter Börjesson.

Längre ner kan ni se vad tavlan föreställer!

Stena Nautica gled in i Varbergs hamn till tonerna av Varbergs Kvartettsällskap som sjöng: "Vem kan segla förutan vind?"
Kapten Jan-Eric Alcén gick i land för att hälsa och prata med alla Varbergsbor som slutit upp.
-Det var fantastiskt att se er alla här när vi åkte in i hamnen. Det känns i hjärtat, sa han.
-Det har varit fina år i Varberg. Men jag tror att det blir bra i fortsättningen också - både för Varberg och Stena.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) höll ett tal och överlämnade en symbolisk minnesgåva från Varberg till Stena Nautica:
-Vi vet att Stena ser fram emot sin nya färjeterminal, att de tror på en ökning av både gods- och persontrafik. Och här i Varberg har vi nu möjlighet till att öppna upp hela det hamnområde som så länge varit stängt för varbergarna. Vi ser alltså båda ljust på framtiden.
-Men, det betyder inte att vi inte kommer att sakna färjan. Att se båten längs med horisonten varje morgon och kväll, är ett älskat inslag i Varberg. Förändring kan göra ont, även om den leder till något bra.

Här kan du se fler bilder från avskedskvällen!

Peter Börjesson och kapten Jan-Eric Alcén vid avskedsceremoni för Stenafärjan

Hur det började

Lokalhistorier Peter Börjesson berättade om Varbergs hamns historia. Och vi fick också höra om kapten Jan-Eric Alcéns första år som jungman som 16-åring.
-Bland det bästa var alla delicatobollar man fick äta i mässen, avslöjade han.
I bakgrunden syns delar av Varbergs Kvartettsällskap.

Åskådare tar selfie med Stenas kapten

Selfies med kapten

Kapten Alcén minglade med besökarna under tiden färjan låg i hamn. Många - både barn och vuxna - ville ha en kaptensselfie!
Jan-Eric Alcén har varit kapten på Stena Nautica i närmare 20 år, men från och med 1 februari övergår han till Stena Danica, som går mellan Göteborg och Fredrikshamn.

Varbergs Kvartettsällskap  vid Stenas sista tur från Varberg

Cirkeln slöts med körsång

Det är ingen slump att det just var Varbergs Kvartettsällskap som sjöng under kvällen. Det var nämligen just denna kör som sjöng under invigningen för snart exakt 60 år sedan.
Kvällens repertoar innehöll smäktande farvälsånger men också Galenskaparnas "Kolla, kolla!" om Stenas taxfree-försäljning...

Partytälten + folk på Hoken vid Stenas sista tur.

Mys i januarinatten

För att vara Varberg i januari var vädret fantastiskt. Ingen storm och regnet väntade snällt tills senare på kvällen. Eldkorgar och myslampor hjälpte också till och medarbetare i projekt Västerport och på NOD (Näringslivs-och destinationskontoret) serverade varm äppelmust till besökarna.

Stena Nautica lämnar Varberg för sista gången 31 januari 2020

Hej då, färjan.
Tack för den här tiden!

Flera hundra människor hade tagit sig till piren för att säga hej då tillsammans. Det blev en stund med både vemod och skratt. Med ett sista avskedstut och en "farväl-blinkning" med strålkastaren stävade hon sedan vidare mot nya äventyr, prick 19:45. Punktlig som alltid.

Den inramade 1:a-sida från Varbergs Tidning 1960 som Stena Nauiica fick som present från Varbergs kommun vid sista turen.

Ett minne från Varberg

Så här såg förstasidan på Varbergs Tidning ut dagen efter Europafärjan kom till Varberg i juni 1960. På samma sida kan man läsa att en Väröhäst sprungit hem till stallet efter en kollision och att USA ska kartlägga varje tum av Sovjetunionens territorium. Nu kommer tavlan att hänga på en vägg på Stena Nautica som ett minne från Varberg.


En av rubrikerna säger: "Färjan varmt välkomnad med värdig enkel ceremoni". Och med samma ord kan man faktiskt beskriva dess avfärd.

Här kan du läsa om varför Stena Line flyttar till Halmstad.