Sök

2019-04-26

Årets pristagare inom kultur- och fritidsområdet

Varbergs kommun delar årligen ut penningstipendier och hedersplaketter inom områdena kultur samt idrott och fritid. I år gick utmärkelserna bland annat till en glaskonstnär och till personer verksamma inom idrotterna volleyboll och fotboll.

Tre glada människor med blombuketter.

Varbergs kommuns kulturstipendium tilldelas i år glaskonstnären Märta Karlsson för att hon utmanar och utvidgar rollen som designer genom att inkludera ekologi, antropologi och biologi i sitt arbete. Med hjälp av naturliga och lokala resurser skapar hon ett konsthantverk med stark koppling till sitt barndoms Varberg.

Varbergs kommuns hedersplakett inom kulturområdet tilldelas i år Erling Andersson för att han under många år varit engagerad i insamlandet av maskiner och utrustning som visar på träbearbetningens utveckling i Sverige. Resultatet har blivit det unika och spännande Derome trä- och nostalgimuseum som har en utställning som spänner från 1500-talet fram till våra dagar.

Varbergs kommuns idrotts- och fritidsstipendium tilldelas i år Ida Kjernholm för att hon har tydliga framtidsdrömmar och mål inom sin sport. Att som en av få passare i Sveriges volleybollvärld bli uttagen och få möjlighet att träna för framstående internationella tränare tyder på stor talangfullhet.

Varbergs kommuns hedersplakett inom områdena idrott och fritid tilldelas i år Adnan Bainca för att han med stort engagemang uppmuntrat barn och unga i Varbergs kommun att ”lira boll” efter sina egna förutsättningar. Adnans initiativ till och arbete med föreningen Unite People har gett många möjlighet till gemenskap och ett socialt sammanhang genom fotbollen.

Utdelningen av utmärkelserna sker under högtidliga former i samband med nationaldagsfirandet i Societetsparken den 6 juni.

Bildtext: Lena Språng (ordförande i kultur- och fritidsnämnden), Ida Kjernholm, Erling Andersson och Adnan Bainca. Märta Karlsson kunde inte medverka vid tillfället och saknas därför på bilden.