Sök

2019-06-25

Är du svinnsmart?

Handen på hjärtat, är du svinnsmart? Tänker du svinnovativt? Hur ska vi få en mer hållbar konsumtion? Här delar vi med oss av lite inspiration från vårt seminarium på temat svinn på världsmiljödagen den 5 juni.

Illustration som visar vikten av återvinning

Foto: Mostphotos

Cirkulär ekonomi - vad är det?

Det talas om cirkulär ekonomi, det vill säga affärsmodeller som tar tillvara råvaror och resurser istället för att kasta bort dem efter användning. Företag kan hitta nya affärsmöjligheter och ökad lönsamhet i att tänka mer hållbart. Ny teknik och nya samarbetspartners kan skapa nya spännande produkter och tjänster.

Prenumerera på kläder och klippt gräsmatta?

Föreläsaren Tobias Jansson och Lisa Book Taube från Sellpy lyfte fram trender från textilbranschen. Att handla second hand gör vi redan idag, men tänk om vi i framtiden kanske prenumererar på kläder istället för att köpa nytt hela tiden? Kanske använder du din festklänning eller kostym vid bara ett tillfälle och sedan kan någon annan få användning för kläderna?

För att ett företag ska vara lönsamt måste det utgå ifrån kundens behov. Ingemar Jansson från Cybercom berättade om Husqvarna, som satsar stort på digitalisering. Vad säger du om att köpa tjänsten klippt gräsmatta istället för att köpa en dyr gräsklippare.

Vad gör du med din gamla mobiltelefon?

Digitaliseringens baksida är berget av elektroniskt avfall. I Sverige köper vi 4 miljoner mobiltelefoner varje år. Vi skapar 50 miljoner ton varje år i världen och bara 9 procent är återvunnet. Företaget ATEA arbetar med att ta tillbaka all utrustning när kunden vill byta upp sig. Först då kan vi skapa en hållbar konsumtion av it och minska belastningen på miljö och hälsa. Vad gör till exempel du med din gamla mobiltelefon?

Tips på hur du blir svinnsmart

Circular Economy.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matsvinnet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Peder Skrivare skolas arbete med cirkulär ekonomi Länk till annan webbplats.

Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats.