varningsikon

2020-05-25

Information med anledning av covid-19

Varbergs kommun följer aktivt händelseutvecklingen kring den pågående coronapandemin. Vi samverkar med Länsstyrelsen och andra myndigheter samt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer

Sök

Texten Nationaldagsfirande mot en grön bakgrund

Nationaldagsfirande 2020

Välkommen till ett annorlunda nationaldagsfirande. Med anledning av covid-19 kan vi inte samla tusentals människor i societetsparken i år. Istället för att ställa in har vi flyttat stora delar av firandet hem till dig och dina grannar.

Med hjälp av digital teknik och lite kreativitet firar vi nationaldagen tillsammans på distans i år. De programpunkter som i vanliga fall skulle skapa större folksamlingar har strukits eller ställts om. Huvuddelen av firandet sker genom filmat material som släpps här på varberg.se/nationaldagen. Det finns också möjlighet att gå en helt vanlig tipspromenad och det är även vernissage på Galleri Hamnmagasinet. Vid aktiviteterna där människor möts är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hur firar du? Dela med dig genom #6junihosmigVBG

Lägg gärna upp en bild på ert firande i sociala meder under hashtaggen #6junihosmigVBG. På så vis firar vi tillsammans fast på olika håll.

Program nationaldagen 2020

Välkommen till årets nationaldagsfirande. Konferencierer är Lisa Pedersen och Erika Sjöwall.

08.00 Flagghissning

Plats: Hemma hos dig via www.varberg.se/nationaldagen

Flaggorna hissas av förtroendevalda politiker med hjälp av Varbergs scoutkår. Det bjuds också på musik av en brassensemble.

11.00-15.00 Tipspromenad för hela familjen

Plats: Start och mål vid Esplanaden, lekplatsen utanför Kulturhuset Komedianten

Gå en härlig nationaldagspromenad med kluriga frågor längs vägen. Aktiviteten passar hela familjen, det finns både en barnfråga och en vuxenfråga. Tipspromenaden startar och slutar vid lekplatsen framför Kulturhuset Komedianten där du också hämtar och lämnar din svarslapp. Det finns två slingor att välja mellan, den korta är ca 1,8 km och sträcker sig ner till Spööökitetsparken. Den längre är ca 4 km och ringlar hela vägen till Påskbergsdammen. Det är samma frågor på båda slingorna. Den som deltar är med och tävlar om fina priser. Om ni väljer den längre sträckan kan ni passa på att besöka Kulturhuset Komediantens cafécykel som kommer att vara stationerad vid Gamla Påskbergets naturlekplats klockan 12.00-15.00. Köp en fika och ta en paus i solen.

Tänk på att hålla avstånd till övriga deltagare när du går tipspromenaden. Det är viktigt att det inte uppstår trängsel vid frågorna.

11.00-15.00 Arrangera din egen tipspromenad

Har du inte möjlighet att gå tipspromenaden? Arrangera en tipspromenad där du befinner dig. På nationaldagens förmiddag ca 11.00 kommer vi att ladda upp frågorna här på varberg.se/nationaldagen. Skriv ut dem och gör en tipspromenadslinga eller ett nationaldagsquiz på hemmaplan. (Vi har tyvärr inte möjlighet att samordna så att ni kan vara med och tävla om priserna i den fysiska tipspromenaden.)

12.00-14.00 Vernissage: Tack vare på grund av - EKTA

Plats: Galleri Hamnmagasinet, Sjöallén 6

Under nationaldagen är det vernissage för Tack vare på grund av, en utställning av EKTAlänk till annan webbplats. Välkommen till Galleri Hamnmagasinet klockan 12.00-14.00. Med anledning av pandemin kommer max 20 personer att släppas in i utställningslokalen åt gången.

13.00-ca 14.00 Nationaldagsfirande hemma hos dig

Plats: Hemma hos dig via www.varberg.se/nationaldagen

Klockan 13.00 firar vi nationaldagen tillsammans på distans genom en film som kommer att finnas här på www.varberg.se/nationaldagen. Om tiden inte passar kan du även se filmen senare under dagen, men roligast är förstås om vi tittar samtidigt.

Nationaldagsfilmen innehåller följande inslag:

  • Högtidsstund, under ledning av Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.
  • Möt mottagarna av Varbergs kommuns årliga priser och utmärkelser i en serie personporträtt.
  • Familjeföreställning med Varieté Vagant.
  • Inslag ur en naturdokumentär producerad av unga lokala filmskapare.
  • Musik med tre varbergsband: Ödet, Elusive Hearts och Land of Trees.
  • Årets nationaldagstalare: Sara Beischer

Läs mer om nationaldagsfilmen här.

ikon

Kontakta oss

Kontakt

Kontaktinformation

ikon

Självservice & blanketter